Hiperglicemia poate fi prevenită, dacă nu facem aceste greșeli

Hiperglicemia înseamnă un nivel crescut de zahăr din sânge. De asemenea, episoadele de hiperglicemie reprezintă o sursă de îngrijorare atât pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat tip 1, cât și pentru cele care au tipul 2.

Controlul zaharului din sânge este esențial și stă la baza oricărui plan de tratament pentru diabet zaharat. Specialiștii spun că există o mulțime de motive pentru care o persoană poate să dezvolte hiperglicemie – nivel crescut al zahărului din sânge. De exemplu, o persoană care are diabet zaharat dacă face o criză de hiperglicemie de vină este fie tratamentul, fie gestionarea bolii care nu este bună.

Pe de altă parte, în cazul unei persoane care nu are diabet zaharat anumiți factori de risc precum sunt creșterea în greutate, obezitatea, fumatul, lipsa activității fizice pot să influențeze nivelul zahărului din sânge. Inclusiv sarcina poate să fie un factor de risc.

Însă principala cauză a hiperglicemiei este o problemă a insulinei – hormonul produs de pancreas care controlează nivelurile de glucoză din sânge. Practic, atunci când organismul nu produce  insulină sau aceasta este insuficientă, glucoza se va acumula în sânge.

Iată de ce se poate să apară hiperglicemia:

  • Dacă ești diagnosticat cu diabet zaharat tip 1, este posibil ca tratamentul tău cu insulină să necesite adaptări.
  • Este posibil chiar să existe o problemă legată de funcționarea pompei cu insulină.
  • Dacă ai diabet tip 2, creșterea nivelului de zahăr din sânge poate însemna că, deși există o cantitate mare de insulină aceasta nu este suficientă organismului.
  • În cazul în care nu ai diabet zaharat și totuși faci hiperglicemiei, este posibil ca principalii vinovați să fie stresul sau sedentarismul.
  • Totodată, moștenirea genetică dar și stilul de viată au un rol important în apariția diabetului zaharat tip 2, precum și în apariția crizelor de hiperglicemie.

Medicii spun că hiperglicemia care persistă duce la apariția leziunilor nervilor, a vaselor de sânge și a organelor. De exemplu, cei care au diabet zaharat tip 1 sunt predispuși la tulburări metabolice cu producere de derivați de acizi și corpi cetonici în sânge, proces numit cetoacidoză. Iar în cazul în care pacientul are diabet zaharat de tip 2, zahărul din sânge extrem de ridicat poate duce la o situație potențial mortală în care organismul nu poate procesa zahărul. Se numește starea de hiperglicemie hiperosmolară (HHS). Deshidratarea este una din cauzele care declanșează sau agravează hiperglicemia hiperosmolară. Ca să eviți stările de hiperglicemiei trebuie să îți schimbi în primul rând stilul de viață.

Uite ce modificări ale stilului de viață te pot ajuta:

  • Nu uita că carbohidrații afectează cel mai mult zahărul din sânge. De aceea, consumarea unor cantități mari de carbohidrați dar și de băuturi îndulcite sau dulciuri pot crește riscul de hiperglicemie. Altfel spus, respectarea unei diete care are puțini carbohidrați și este bogată în fibre poate ajuta. Dar atenție! Nu există o dietă standard pentru persoanele cu diabet, cel mai bine este ca un specialist în nutriție să stabilească în funcție de istoricul medical al fiecărui individ în pare ce alimente și ce cantități poate consuma.
  • Evitarea sedentarismului poate duce la un bun control al glicemiei în cazul celor cu diabet. Exercițiile fizice pot contribui la reducerea hiperglicemiei. Și mersul pe jos poate ajuta.
  • Pierderea în greutate ajută la reducerea zahărului din sânge fiindcă îmbunătățește sensibilitatea la insulină.
  • Renunțarea la fumat este și ea importantă în hiperglicemie. Practic, specialiștii spun că renunțarea la fumat contribuie la prevenirea diabetului zaharat și a episoadelor de hiperglicemie.

Recent Posts

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

11 minute ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

31 de minute ago

Semnificația ultimei cifre din CNP. EI au parte de mult NOROC în viață

Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…

51 de minute ago

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

o oră ago

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…

2 ore ago

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Anunț de ultimă oră venit din partea medicilor

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…

2 ore ago

Citeste si: