Categories: Stil de viaţă

Hiperactivitate sexuală versus abstinență

O viață sexuală activă reglează activitatea hormonală și menține sănătatea aparatului reproducător. Femeile care nu fac sex regulat se pot confrunta cu chisturi ovariene și, în timp, pot ajunge frigide. Însă, ce e prea mult strică. Potrivit medicilor, și hiperactivitatea sexuală poate crea probleme de sănătate.

Hiperactivitatea sexuală poate fi de sine stătătoare și în acest caz este destul de greu de diagnosticat pentru că nu există criterii clare și nu sunt tratamente speciale. Se poate întâlni însă și în cadrul unui episod maniacal când apare o exacerbare a instinctualității sau ca urmare a consumului de droguri și în aceste cazuri se tratează cauza,” explică Roxana Mischianu, medic primar psihiatru și sexolog la spitalul „Colentina” din București.
Efectele sexului în exces
Studiile au dovedit că partenerii foarte activi sexual se pot alege cu probleme de sănătate, de la afecţiuni minore, până la slăbirea imunităţii şi la infecții urinare. Vi le prezentăm pe cele mai frecvente:

> Infecții urinare
Penetrările repetate favorizează introducerea de bacterii în uretra femeii, fapt ce poate cauza cistită, o infecţie urinară care recidivează des. Acest lucru nu înseamnă automat o igienă precară, întrucât şi sperma conţine enzime care favorizează apariţia unor infecţii şi iritaţii. „Infec­țiile urinare apar după primul act sexual și, în general, la fete tinere. Germenii ajung prin uretră în vezică mai ales după o perioadă de abstinență”, subliniază urologul Dan Mischianu, de la Spitalul Militar din București. De aceea, este indicat ca între două acte, să faceţi un duş şi să insistaţi asupra igienei genitale. Cistita poate fi evitată dacă urinaţi imediat după actul sexual.

> Slăbirea imunității
Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Zurich, din Elveţia, a dovedit că sexul practicat cu o frecvență mai mare de trei ori pe săptămână poate slăbi sistemul imunitar, favorizând apariția infecțiilor de tot felul. Oamenii de ştiinţă nu încurajează nici lipsa totală a sexului. „Nici relaţiile sexuale nimfomaniace nu sunt benefice, dar nici lipsa lor. Frecvența optimă ar fi două relații sexuale săptămânal. Mai mult de trei relaţii, săptămânal, şi mai puţin de două duc la scăderea anticorpilor, adică slăbesc imunitatea”, a declarat dr. Tillman Kruger, unul dintre autori.

> Inflamarea zonei genitale
Actele sexuale repetate fac ca lubrifierea naturală să scadă. Din cauza frecării repetate, pot apărea dureri locale, dar şi răni pe colul uterin, fisuri vaginale sau iritaţii ale clitorisului.

> Pierderea senzațiilor
Frecare nu numai că poate duce la iritare și durere, dar poate provoca și pierderea temporară a simțurilor. Dacă iei o pauză, senzațiile se vor întoarce și poți relua partida de dragoste. Dacă pierderea senzațiilor apare des sau durează mai mult de câteva minute, este cazul să faci o vizită la doctor.
Abstinența cauzează chisturi ovariene și acnee
Femeile care își încep viața sexuală după 22 de ani au un risc mai mare să sufere dereglări hormonale. Cele crescute în spiritul pudorii pot percepe actul sexual ca pe ceva rușinos și pot deveni frigide.
O viață sexuală regulată reglează activitatea hormonală și menține sănătatea aparatului reproducător. Femeile care își pierd virginitatea mai târziu, în general, după 22-24 de ani, se confruntă cu disfuncții ovariene, cum sunt chisturile și alte formațiuni, dar și cu probleme dermatologice severe, precum acneea rezistentă la tratament. Când ajung la medic, află că, de fapt, problemele au cauze comune: virginitatea târzie.
„Activitatea sexuală stimulează secreția de prostoglandină, care asigură funcționarea normală a întregului lanț hormonal hipotalamus-hipofiza-ovar. Sub acțiunea hormonilor hipofizari, ovarele secretă hormoni sexuali: estrogen și progesteron, care trec în sânge și acționează asupra organelor genitale. În lipsa unei activități sexuale, acest lanț se întrerupe și pot apărea dereglări hormonale. Cele mai frecvente sunt chisturile ovariene și acneea”, explica dr. Ciprian Pop, medic ginecolog-obstetrician la Spitalul Elias, din Bucuresti.
Persoanele care își amână viața sexuală au, în general, probleme de relaționare, iar șansele să întâlnească parteneri compatibili scad, în timp. „Există patru categorii de virgini întârziați: tinerii cu o concentrație scăzută de hormoni sexuali, persoanele care au probleme psihice specifice adolescenței, cei care suferă de anxietate sau fobie socială și cei care au primit o educație rigidă și ajung să sufere de frigiditate”, atrage atenția dr.Roxana Mischianu, medic psihiatru și sexolog.
Endocrinologul Dan Pèrețianu consideră că, de fapt, tulburările endocrine atrag virginitatea târzie și nu invers. „Un pacient care are tulburări endocrine, de exemplu hipogonadism, sau dezvoltarea lui este întârziată, poate că nu este atractiv sexual îndeajuns. De aceea, își pierde virginitatea târziu”.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: