Din cuprinsul articolului
Herniile sunt o afecțiune comună în rândul adulților americani. De fapt, peste 18 milioane sunt diagnosticate în fiecare an, majoritatea fiind hernii inghinale, care apar la pacienții de sex masculin. Deși este posibil să se dezvolte o astfel de hernie fără să îți dai seama, majoritatea sunt simptomatice într-un fel și se recomandă adesea repararea chirurgicală.
Iată detaliile pe care trebuie să le cunoască pacienții cu privire la afecțiune, inclusiv cum apare, cine este cel mai expus riscului și cum poate fi tratată.
Herniile inghinale sunt noduli în regiunea inghinală care apar atunci când țesutul gras sau o parte a intestinului iese prin mușchii abdominali. Ele sunt clasificate în una din două forme:
Mușchii abdominali slăbiți care permit dezvoltarea herniilor inghinale directe pot apărea dintr-o gamă largă de cauze. În multe cazuri, această slăbiciune apare treptat din cauza vârstei sau a utilizării zilnice. În alte situații, mușchii se pot slăbi sau rupe sub tensiune bruscă, cum ar fi ridicarea unui obiect greu. În plus, există anumiți factori de risc care pot crește probabilitatea unei persoane de a dezvolta o hernie. Acestea includ:
Atunci cand se discuta despre simptome pentru hernia inghinala, prima intrebare pe care o adreseaza pacientii este daca hernia inghinala doare. Raspunsul variaza in functie de tipul de hernie si de vechimea acesteia, dar intr-o prima faza nu se poate vorbi despre o durere propriu-zisa.
Pentru hernia inghinala, simptome frecvente sunt:
In cazul herniei inghinale incarcerate, tesutul herniat se blocheaza in sacul hernial si nu mai revine in interiorul cavitatii abdominale. Acest incident reprezinta un prim pas pe lista complicatiilor care se pot asocia unui diagnostic de hernie inghinala.
Hernia incarcerata poate produce un grad superior de disconfort, in comparatie cu hernia reductibila.
Hernia inghinala strangulata este o complicatie grava a herniei inghinale incarcerate, cauzata de intreruperea fluxului sangvin la nivelul portiunii de intestin herniata. Hernia strangulata necesita interventie chirurgicala de urgenta si poate pune viata pacientului in pericol.
In hernia inghinala strangulata durerea este foarte puternica si creste in intensitate; ea este insotita de greata, varsaturi, constipatie, febra si frisoane si modificarea culorii pielii in zona herniei, in rosu – violet.
Hernia inghinala la femei este un diagnostic relativ rar, neexistand aceeasi predispozitie anatomica prezenta in cazul barbatilor.
Cel mai adesea, hernia inghinala la femei apare consecutiv unui eveniment care slabeste peretele muscular abdominal: sarcina, efort foarte intens, interventii chirurgicale in antecedente.
La femei, se intampla frecvent ca in interiorul sacului hernial sa fie antrenate segmente ale aparatului reproducator feminin, in special ovarul si/sau un fragment din trompa uterina.
Diagnosticul de hernie inghinala la barbati este mult mai frecvent, aceasta fiind una dintre interventiile chirurgicale considerate usoare in cadrul sectiilor de chirurgie abdominala.
Barbatii cu un indice de masa corporala redus si cei care au fost supusi unei prostatectomii sunt in mod deosebit predispusi la a dezvolta hernie inghinala.
La bebelusii baieti, persistenta canalului inghinal poate favoriza aparitia herniei inghinale.
Cel mai adesea, in cazul in care exista aceasta predispozitie, hernia inghinala apare in primele luni de viata. Slabiciunea muschilor abdominali este fiziologica la aceasta varsta, iar plansul, care provoaca incordarea abdomenului, face hernia mai vizibila.
Se considera ca hernia inghinala la copii apare mai des in urmatoarele situatii:
Hernia inghinala in sarcina este un eveniment rar, cu o frecventa raportata de 1 la 1000 – 3000 gravide. Hernia inghinala nu il afecteaza pe bebelus, insa trebuie monitorizata atent pentru a nu se transforma in hernie strangulata, caz in care viata mamei este amenintata.
In cazul gravidelor, se prefera remedierea herniei inghinale post partum, pentru a se evita efectele unei anestezii. Daca situatia devine urgenta, interventia poate fi realizata si in timpul sarcinii.
Când herniile sunt mici și asimptomatice, un medic vă poate sfătui să așteptați și să urmăriți cu atenție starea. Cu toate acestea, mulți sunt tratați cel mai bine cu reparații chirurgicale laparoscopice. Această tehnică este minim invazivă și folosește mai multe incizii mici, instrumente chirurgicale speciale și o lunetă cu cameră pentru a ghida reparația. Un plasture de plasă este apoi plasat pentru a repara defectul din interiorul mușchiului. Deși există și alte opțiuni chirurgicale, cum ar fi reparația deschisă, această tehnică laparoscopică oferă câteva beneficii importante, inclusiv reducerea durerii și o rată mai mică de recurență.
Dacă suferiți de hernie, tratamentul prompt este important pentru a evita complicații precum strangularea herniei și diminuarea aportului de sânge a țesutului intestinal. Consultați-vă rapid medicul pentru a discuta despre natura și severitatea herniei dumneavoastră.
Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…
Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…
Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…
Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…
Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…
10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…