Sari la conținut

Hernia hiatală, afecțiunea care trebuie corect diagnosticată. Pot apărea complicaţii ameninţătoare de viaţă

durere
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
duirere de cap dimineața

Din cuprinsul articolului

Hernia hiatală, o afecţiune cronică recidivantă care trebuie corect diagnosticată şi tratată pentru a evita complicaţiile. Ce este și când se agravează. Este o condiție în care o parte a stomacului se deplasează în sus prin deschiderea diafragmei numită hiatusul esofagian, astfel încât aceasta se află în torace în locul său normal în abdomen.

Această afecțiune poate fi cauzată de slăbirea mușchilor diafragmei, a factorilor genetici sau a vârstei înaintate, iar simptomele pot include arsuri la stomac, regurgitare, durere toracică, dificultăți la înghițire sau senzație de sufocare.

Dr. George Sireţeanu, medic specialist în chirurgie generală, vorbeşte despre henia hiatală.

„Hernia hiatală este definită din punct de vedere medical ca fiind trecerea permanentă sau intermitentă a unei porţiuni de stomac prin hiatusul diafragmatic în torace. În funcţie de anumite criterii anatomice, această afecţiune este fie axială prin alunecare – determinată de obicei de lărgirea hiatusului esofagian care permite alunecarea cardiei – locul de joncţiune între esofag şi stomac – în torace prin orificiul lărgit-, fie paraesofagiană – caracterizată printr-o joncţiune gastro-esofagiană situată normal, însă marea tuberozitate gastrică rulează prin hiatus, lateral de esofag în torace -, fie mixtă – asociind cele două tipuri menţionate anterior“, potrivit medicului specialist.
Factori favorizanţi în hernia hiatală

Factorii declanșatori ai afecțiunii

 

Malformaţiile congenital embrionare; prezenţa unui hiatus esofagian mai larg de doi centimetri; prezenţa unui esofag scurtat prin fibroză în esofagitele cronice sau slăbirii musculaturii de la nivelul orificiului diafragmatic survenit odată cu înaintarea în vârstă se numără printre factorii favorizanţi ai herniei hiatale.

afecțiune
Sursă foto: Getty Images

„Obezitatea, în special cea intraabdominală, are un risc crescut pentru apariţia herniei hiatale, atât prin presiunea mecanică exercitată de grăsimea din zona abdominală, cât şi prin stilul de alimentaţie al acestor persoane: mesele abundente servite la ore haotice sau înainte de somn, care conţin alimente “grele”.

De asemenea, lipsa exerciţiului fizic din viaţa persoanelor obeze şi abordarea poziţiei orizontale a corpului din timpul somnului favorizează refluxul, iar o masă prea consistentă întârzie evacuarea gastrică în timp util înainte de somn, adaugă medicul. „Abordarea unei diete cu un conţinut redus de fibre, poate duce la constipaţie cronică, care este şi ea un factor de risc prin faptul că dificultatea de defecare duce la apariţia unei presiuni abdominale care afectează în timp poziţionarea normală a stomacului.“

Consumul de băuturi carbogazoase, cofeină, ciocolată, citrice, usturoi, ceapă, roşii, condimente, alimente grase, dar şi de alcool şi ţigări se înscriu şi ele în lista de factori favorizanţi pentru apariţia herniei hiatale.

„Pot apărea complicaţii ameninţătoare de viaţă“

„Atunci când hernia hiatală îşi manifestă simptomatologia, creează un disconfort important, moment în care pacientul ajunge, de regulă, la medic, pentru a primi un diagnostic.

„Atunci când vorbim despre simptome, trebuie să ştim că majoritatea pacienţilor cu hernie hiatală prin alunecare sunt asimptomatici, însă atunci când afecţiunea se manifestă, pot apărea dureri toracice şi pirozis – durere sub formă de arsură în epigastru, care urcă pe esofag. Mai poate apărea şi regurgitaţia acidă, prin „urcarea“ alimentelor şi a acidului gastric în esofag şi, uneori, chiar până în cavitatea bucală, simptom cu caracter periodic şi fiind favorizat de anumiţi factori declanşatori. Pirozisul, greaţa şi vărsăturile sunt simptome nelipsite în cazul herniilor.“

„Atenţie însă: în cazul herniei paraesofagiene pot apărea complicaţii ameninţătoare de viaţă, cum ar fi strangularea sau încarcerarea stomacului“, avertizează medicul.

Apariţia simptomelor menţionate anterior ar trebui să ne îndrume către consultatea unui medic gastroenterolog – pentru o diagnosticare corectă şi rapidă şi pentru abordarea unui tratament medicamentos adecvat – şi, apoi, în cazul în care afecţiunea cunoaşte un grad avansat şi nu mai este responsivă la tratamentul medicamentos şi la dieta alimentară strictă, către consultatea unui medic chirurg generalist pentru abordarea herniei pe cale chirurgicală, potrivit Adevărul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel