Categories: Glosar medical

Hernia de disc lombară. Semnale de alarmă

Durerile lombare pot avea surse diverse, inclusiv vertebre, discuri intervertebrale, nervi care se extind din coloana vertebrală, mușchi și ligamente care susțin spatele. 

Cel mai frecvent, este vorba de hernia de disc lombară – o afecţiune des întâlnită mai ales la bărbaţii cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani.

Potrivit statisticilor, aproximativ 2-3% din populaţia globului are această boală degenerativă, fiind diagnosticată peste 35 de ani în proporţie de 4,8% la bărbaţi şi 2,5% la femei.

Această afecţiune poate cauza dureri majore de spate şi, lăsată netratată, se poate solda cu complicaţii mai grave, cum ar fi leziuni permanente ale măduvei spinării sau afectarea mobilităţii şi a simţurilor membrelor.

Ce este o hernie de disc?

Este considerată o afecțiune determinată de un disc intervertebral rupt, și apare atunci când stratul exterior al discului slăbește și se fisurează. Ca orice zonă a corpului, discurile noastre suferă de efectele îmbătrânirii, în special dacă nu suntem atenți la cum putem să ne protejăm în timp coloana vertebrală.

Pe măsură ce discul își pierde forma, se poate forma o ușoară umflătură în apropierea zonei lezate a inelului fibros. În cele din urmă, nucleul pulpos interior sparge pereții discului exterior și se deplasează în canalul spinal. Acest lucru poate crea compresie nervoasă și poate duce la simptome dureroase.

 

Factori de risc

  • efortul fizic exagerat şi traumatismele la nivelul coloanei vertebrale;
  • sedentarismul şi statul într-o poziţie incorectă pe scaunul de la birou;
  • expunerea la frig, umezeală şi vibraţii;
  • îmbătrânirea şi moştenirea genetică;
  • excesul ponderal (obezitate).

Semnale de alarmă

Pe lângă durerile localizate în zona inferioară a spatelui, senzaţia de arsură şi rigiditatea musculară, multe persoane care suferă de hernie de disc lombară spun că au uneori și dureri, furnicături sau senzații de slăbiciune în picioare.

În cazurile extrem de severe (sindrom de „coadă de cal“), apare pierderea controlului sfincterian manifestată prin incontinenţa urinară sau incontinenţa pentru materiile fecale.

Cele mai eficiente tratamente

În fazele incipiente ale bolii, pot fi de ajutor kinetoterapia, electroterapia, fizioterapia, masajul, elongaţiile, acupunctura şi terapia medicamentoasă antiinflamatorie, analgezică și decontracturantă muscular. Însă, medicul poate recomanda tratamentul chirurgical în stadiile mai avansate.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

19 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

38 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

58 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: