Categories: Expertul zilei

Ce simptome anunță hernia, din ce motive apare și care este tratamentul corect

Care sunt cauzele herniei și ce trebuie să știm despre simptome și tratamentul corect? Sfaturile Dr. Ștefan Tucă: laparoscopia și materialele performante sunt soluția pentru rezolvarea herniilor

Conform statisticilor, hernia este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate care impune intervenție chirurgicală: conform publicației medicale “Lancet”, peste 18 milioane de oameni fac anual diverse tipuri de hernii.

Acestea afectează aproximativ 27 la sută dintre bărbați și 3 la sută dintre femei și pot fi de mai multe tipuri: inghinale, ombilicale, epigastrice, femurale sau incizionale. Cele mai frecvente hernii sunt cele inghinale, care presupun ieșirea unui organ din cavitatea abdominală, printr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal din regiunea inghinală.

Herniile inghinale sunt mai frecvente la bărbați, pentru că ei au testicule care coboară din cavitatea abdominală printr-un orificiu din peretele abdominal. Herniile femurale sunt mai frecvente la femei. La persoanele cu obezitate, sunt mai frecvente și mai dificile pentru că presiunea abdominală e mai mare tocmai prin excesul ponderal din abdomen. La sportivi, sunt, de asemenea, mai frecvente pentru că fac efort fizic în care contractă musculatura abdominală. Există și la gravide hernii. Deci toate lucrurile care cresc presiunea abdominală predispun la apariția herniilor”, spune medicul primar chirurg Ștefan Tucă, cel care operează frecvent pacienți cu hernie.

Herniile pot apărea și la persoane care fac efort fizic la serviciu, dar și în cazul celor cu un țesut conjuctiv mai slab. Acest tip de țesut predispune la hernii, hemoroizi și varice. În plus, herniile incizionale (eventrațiile) pot apărea și după o intervenție din sfera colonului, care a impus o incizie mare. În orice situație, vizita cât mai devreme la medic înseamnă o rezolvare rapidă, cu riscuri mici.

“În principiu, herniile nu au o rezolvare de la sine, ele vor crește tot timpul în dimensiuni, vor deveni din ce în ce mai voluminoase, din ce în ce o mai mare parte din conținutul abdomenului va avea tendința să iasă în afara peretelui abdominal și, având în vedere că această ieșire se face printr-un orificiu relativ strâmt, ele se vor încarcera, adică vor realiza niște aderențe între sacul de hernie și organul herniat, iar de la încarcerare până la strangulare este foarte puțin”, explică doctorul Ștefan Tucă.

Strangularea unei hernii se poate complica inclusiv cu ocluzie intestinala, care reprezintă o urgență medicală ce amenință viața pacienților. De aceea, sfatul medicilor pentru cei care constată primele semne ale unei hernii este să se adreseze cât mai repede specialistului în chirurgie generală.

“Dacă pacienții vin mai târziu, acest lucru îngreunează tratamentul, pentru că herniile sunt mai mari. Practic, ar trebui să vină când au primele semne, când constată apariția unei umflături la nivelul peretelui abdominal, în regiunea inghinală, ombilicală, epigastrică, femurală. Medicul realizează un examen clinic, se fac niște manevre prin care bolnavul își crește presiunea abdominală tușind sau contractând peretele abdominal, în așa fel încât hernia iese mai ușor în afară. Eventual, se poate face o ecografie de părți moi care să confirme existența acestei hernii, după care ar trebui să se realizeze operația. E mai facil și pentru pacient ca recuperare, și pentru chirurg ca procedură dacă operația se face mai devreme”, adaugă chirurgul Ștefan Tucă.

La ora actuală, herniile se rezolvă cu succes datorită intervențiilor chirurgicale laparoscopice. Acestea au multe avantaje pentru pacienți față de chirurgia clasică.

“Intervențiile laparoscopice presupun realizarea a ceea ce se numește pneumoperitoneu, adică realizarea în cavitatea abdominală a pacientului a unei camere de lucru, prin insuflarea de dioxid de carbon, după care se realizează o disecție laborioasă, în așa fel încât conținutul herniei să fie readus în cavitatea abdominală. Apoi, se disecă toate aderențele pe care aceste organe le-au făcut de-a lungul timpului cu sacul, se rezecă sacul de hernie, se închide orificiul de hernie, se coase pur și simplu pe cale laparoscopică, și se montează obligatoriu o plasă, pentru că riscul de recidivă fără plasă e foarte ridicat, de 50%. Deci majoritatea procedeelor de reparare a herniilor presupun folosirea unei plase”, descrie intervenția medicul Ștefan Tucă, chirurg care a realizat multe intervenții de succes pentru hernie.

La ora actuală, plasele folosite pentru a vindeca herniile sunt din materiale performante, sunt ușor integrate de organism și permit rezolvarea herniilor pentru totdeauna.

“Eu și colegii chirurgi folosim materiale aprobate, testate înainte de a fi puse pe piață. Plasele au evoluat, acum sunt mult mai flexibile, mai subțiri, au ochiurile mai largi, practic sunt plase care nu sunt aderente absolut deloc la intestine. În general, sunt relativ subțiri, relativ flexibile: ulterior intervenției, ele sunt acoperite de un strat de peritoneu, organismul le înglobează și devin parte din peretele abdominal al pacientului. Ideal ar fi ca pacienții să opteze pentru plase de cea mai bună calitate”, completează specialistul chirurg.

După o intervenție laparoscopică pentru hernie, pacienții se recuperează rapid. Aceștia rămân internați 24 de ore și pot pleca acasă a doua zi. Singurul inconvenient este o ușoară jenă la nivelul peretelui abdominal, asemănătoare febrei musculare. Pacienții sunt sfătuiți să evite activitatea fizică intensă timp de o lună și jumătate. După această perioadă, de obicei, își pot relua programul obișnuit de mișcare.

Recent Posts

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

7 minute ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

27 de minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Citeste si: