Hepatita de tip C: afectează mai mult bărbații sau femeile?

Hepatita de tip C – una cele mai severe tipuri de hepatita, întrucât poate ajunge în formă acută, afectează atât femeile, cât și bărbații, însă simptomele sunt diferite.  Heptita C se transmite prin contact direct cu sângele unui pacient infectat.

Până la un punct femeile sunt avantajate în lupta cu acest virus, datorită un factori naturali. Estrogenul este acel factor natural care joacă un rol de protecție al ficatului femeii.  Din păcate, acest factor natural își face simțită prezența doar până la momentul intrării la menopauză.

Cum se manifestă hepatita de tip C la femei vs. la bărbați?

  • Dezvoltarea cirozei. Conform statisticilor, dintre pacienții diagnosticați cu hepatita c, doar 5 -20% dezvoltă forma acută a bolii. Femeile sunt mai protejate de ciroza hepatică, datorită cantității de estrogen pe care corpul o produce în mod natural.
  • Vindecarea spontană. Dintre pacienții infectați cu virusul hepatic C, 85% ajung să dezvolte o formă cronică a bolii. Restul de 15% reușesc să se vindece în mod spontan, organismul reușinând în mod miraculos să își revină, fără a mai fi nevoie de tratament medicamentos. Vindecarea spontană a fost mai des întâlnită la femei decât la bărbați. Acest lucru se datorează tot prezenței estrogenului în organism.
  • Evoluția bolii. Și de data aceasta, bărbații sunt mai predispuși către o evoluție mai rapidă a virusului. În cazul consumatorilor de alcool și a fumătorilor, procesul de evoluție al bolii este din ce în ce mai rapid. Femeile sunt și de data aceasta mai protejate datorită estrogenului, care protejează ficatul, încetinind astfel evoluția bolii.
  • Efectele secundare în cazul tratamentului medicamentos. De data aceasta, bărbații sunt cei avatanjați, organismul lor fiind mai rezistent la tratament. În majoritatea cazurilor, tratamentul hepatitei c include ribavirina, care are ca efect secundar instalarea anemiei. Femeile sunt mai predispuse spre anemie, cu atât mai mult cu cât pierd lunar sânge în timpul menstruației.
  • Răspunsul la tratament. Studiile efectuate până în acest moment au avut la baza tratamentul bazat pe ribavirină cu interferon. Conform statisticilor, femeile au răspuns mai bine la tratament, având un procent mai ridicat de vindecare. Acest lucru se datorează și procesului de dezvoltare mai încet al bolii, din nou, tot din cauza estrogenului.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

19 secunde ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

31 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: