Din cuprinsul articolului
O posibilă cauză legată de hepatita acută de origine necunoscută este că „ar fi o legătură cu o infecție provocată de un adenovirus”, declară medicul infecționist Claudia Cambrea.
Specialiștii Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor nu au reușit încă să clarifice situația generată de apariția cazurilor de hepatită acută severă de origine necunoscută la copii.
Astăzi, numărul acestora a ajuns la 190, cele mai multe fiind confirmate în Marea Britanie, iar investigații sunt în desfășurare în toate țările care au înregistrat cazuri. Și în România a fost raportat un caz la o fetiță de 5 ani.
O posibilă cauză a acestei afecțiuni ar fi o legătură cu o infecție provocată de un adenovirus, dat fiind că nu au fost identificați niciunul dintre virușii hepatici cunoscuți până în prezent, spun reprezentanții instituției europene. Până vor exista mai multe date, părinții trebuie să poată recunoaște semnele hepatitei acute grave și să ceară imediat ajutor de specialitate, a precizat, pentru Radio România Constanța, medicul infecționist Claudia Cambrea.
„Când un copil are tulburări digestive și când este astenic, atunci trebuie neapărat să se prezinte la medicul de familie sau la un ambulatoriu de specialitate. Ca părinte, nu prea aveți ce să faceți când are aceste semne; trebuie să mergeți imediat la medic. Sunt foarte multe cazuri severe și de aceea trebuie copiii să fie supravegheați”, afirmă Claudia Cambrea, potrivit RRA.
Ce este hepatita acuta?
Hepatita acuta este un termen folosit pentru a descrie o varietate de afectiuni caracterizate prin inflamatia acuta a ficatului.
Hepatita acuta apare brusc si dureaza de la cateva saptamani pana la 6 luni. Nu exista un tratament specific, iar afectiunea se poate rezolva de la sine, insa in unele cazuri, infectia poate deveni cronica.
Simptomele hepatitei acute
In hepatita virala acuta, in perioada de incubatie a virusului, acesta se inmulteste si se raspandeste fara sa provoace simptome. Severitatea simptomelor depinde de tipul de virus hepatic prezent in corp si de raspunsul persoanei la infectie. De obicei, hepatitele A si C provoaca simptome foarte usoare care pot trece neobservate. Hepatitele B si E sunt mai susceptibile de a produce simptome severe. De exemplu, in cazul in care o persoana este infectata cu hepatitele B si D (coinfectie) va avea cel mai probabil simptome severe.
Simptome hepatita in faza prodromala (pre-icterica):
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…