Hepatita C este o boala infecțioasă, cauzată de infecția cu virus hepatitic C, produsă prin contactul cu sânge, preparate de sânge sau secrețiile persoanelor infectate. Specialiștii spun că puțini pacienți infectați cu VHC dezvoltă hepatită acută. Mergi la medic, fă-ți analizele și îți poți salva viața.
Hepatita C este prima cauză de cancer hepatic în Europa și poate conduce la necesitatea transplantului hepatic, o intervenție extrem de serioasă, costisitoare și care nu garantează salvarea vieții. Cel mai important lucru este descoperirea din timp a bolii și începerea tratamentului.
Principalele simptome sunt: prezența unei stări de astenie, de oboseală extremă, și de somnolență. De cele mai multe ori, infecția acută trece neobservată, simptomele fiind foarte ușoare și de cele mai multe ori sunt ignorate de pacient. Mai grav este că și infecția cronică este destul de silențioasă, este adeseori asimptomatică. Pacienții, în general, observă: o stare de oboseală extremă care se manifestă în activitatea cotidiană, sau dureri, disconfort, jenă în partea dreaptă a abdomenului sub coaste, în zona ficatului.
De aceea, spun medicii este foarte important să te testezi pentru infecția cu virusul hepatic C. Este nevoie obligatoriu de testele serologice: anticorpii anti-virus C (pentru hepatita C) și antigenul HBs (pentru hepatita B), disponibile în oricare laborator medical din țara noastră.
Cum se realizează diagnosticul hepatitei C:
Metodele de diagnostic ale hepatitei C sunt la simple, sunt teste serologice făcute pe baza unui simplu esantion de sânge prelevat. Practic, singura cale prin care poți afla dacă ai sau nu hepatita C sunt testele de laborator. Atenție, analizele de sânge obișnuite, precum cele efectuate la examinarea fizică anuală, nu depistează hepatita C, de aceea este important să faci analiza specială care îți spune dacă ai sau nu boala.
Viremia reprezintă cantitatea de virusuri existente în sângele pacientului la un moment dat. Mărimea viremiei este importantă pentru stabilirea urgenței sau non-urgenței tratamentului dar și pentru evaluarea răspunsului la tratament și a riscului de evoluție a bolii. În cazul în care testul pentru hepatita C a ieșit pozitiv, testele suplimentare vor determina genotipul viral.
Persoanele cărora le-a ieșit pozitiv testul pentru virusul hepatic C, pot face și un test pentru genotip, care determină tipul de virus hepatic C. Există șase genotipuri majore; unele sunt mai ușor de tratat decât celelalte. În funcție de genotipul hepatitei C, medicul specialist va putea lua decizii cu privire la modul de tratare a bolii, inclusiv la durata tratamentului. Pe lângă aflarea genotipului, te mai poți testa și pentru a determina încărcătura virală. Acest număr arată cât virus hepatic C ai în sânge. Deși încărcătura virală nu determina modul în care boala va afecta ficatul, aceasta poate fi un indicator al reușitei tratamentului. Testul este realizat atât înainte de începerea tratamentului cât și pe parcurs, pentru a demonstra medicului cât de eficient este tratamentul.
Așa că dacă ești adult, ai peste 40 de ani și ai avut transfuzii de sânge, mergi la medic și fă-ți o simplă testare a anticorpilor anti-VHC, care îți poate salva viața.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…