Sari la conținut

Hepatita C nu dă simptome. Cea mai sigură metodă să afli dacă ai virusul în organism?

70% dintre persoanele cu hepatita C nu prezintă simptome evidente, de aceea este importantă testarea periodică și depistarea cât mai de timpuriu a bolii.

Hepatita C este o boală cauzată de infecția cu virusul hepatitic C (VHC), care determină inflamația și lezarea ficatului. Virusul hepatitic C este unul cu transmitere sanguină care supraviețuiește în sângele uscat până la 3 luni.

Depistarea infecției se realizează în 2 etape:

  • Test preliminar de identificare a anticorpilor anti-VHC. Rezultatul pozitiv la acest test indică faptul că persoana respectivă a fost sau este infectată cu VHC. Rezultatul pozitiv nu indică prezența hepatitei cronice (persoanele cu infecții acute cu VHC vindecate spontan păstrează în organism anticorpii anti-VHC pe toată durata vieții, fără a avea hepatită cronică). Acest test se poate realiza din sânge sau din salivă.
  • Test de confirmare a infecției curente cu VHC. Acest test caută prezența efectivă a virusului în sângele persoanei testate. Rezultatul pozitiv la acest test indică existența infecției cronice cu VHC la persoana respectivă.

Toate persoanele identificate ca pozitive la testarea preliminară trebuie testate ulterior pentru confirmarea sau infirmarea prezenței efective a virusului/ existența sau nu a formei cronice de hepatită. Fiecare persoană care este identificată cu infecție cronică cu VHC va fi evaluată din punct de vedere al integrității și funcționalității hepatice și va urma tratamentul corespunzător, sub supravegherea strică a medicilor specialiști. Tratamentul este gratuit, asigurat de CNAS.

Depistată la timp, Hepatita C se poate vindeca, prevenind astfel cazurile grave de boală, precum ciroza hepatică sau cancerul hepatic. În 2017, 99,32% dintre pacienții tratați pentru infecția VHC au fost vindecați.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel