Este una dintre cele mai transmisibile forme de hepatită! Ce trebuie să facă o gravidă

Hepatita B este una din cele mai transmisibile forme de hepatită de la mama la făt de pe întreg globul. Testarea este absolut esențială înainte ca orice femeie să-și dorească un copil și să rămână gravidă.

Specialiștii susțin că riscul de transmitere de la mamă la făt a virusului variază în funcție de vârsta sarcinii la care a debutat hepatita (în cazul infecției acute): în trimestrul I – risc 0%, în trimestrul al II-lea – 10-25%, în trimestrul al III-lea – 80-90%. De aceea, este indicat, pentru propria protecție dar și pentru a proteja bebelușul, ca o viitoare mama să se vaccineze înainte de rămâne însărcinată.

Cum se transmite virusului B:

Există mari șanse de a lua virusul B pe cale sexuală, practic aproximativ 25% dintre cei care au contact sexual cu o persoana care are virusul B iau de la aceasta. Medicii spun că deși placenta este un bun filtru pentru virusul B al hepatitei, cu toate acestea, transmiterea de la mama însărcinată la copil poate să apară în 10-20% din cazuri, dacă nu se ia nicio măsură de profilaxie.

Datele statistice arată că micuții care ei care iau virusul în primul an de viață, în 90% din cazuri virusul nu dispare din organism, iar dacă virusul a fost luat în perioada 1-5 ani, riscul de a nu scăpa de el este de 30%. De asemenea, dacă virusul este luat după această perioadă, riscul de a rămâne cu virusul este de doar 2-6%. Persoanele care au cronic virusul hepatitei B, au risc să facă hepatită cronică, ciroză hepatică și cancer de ficat.

Deoarece virusul este foarte contagios, riscul ca fătul să dezvolte hepatită B este de 10-20% în cazul mămicilor cu antigen HB pozitiv și 90% dacă prezintă și Ag HBe. Transmiterea virusului are loc în timpul nașterii prin expunerea fătului la sângele mamei și alte fluide corporale prezente în procesul nașterii. De aceea, este indicat, pentru propria protecție dar și pentru a proteja bebelușul, ca o viitoare mama să se vaccineze înainte de rămâne însărcinată.

Dacă o femeie însărcinată este depistată pozitiv pentru hepatita B la primele vizite prenatale, va primi imunoglobulină. La nașterea copilului, bebelușul va primi și el o doză de imunoglobulină anti-hepatită B și va fi vaccinat împotriva hepatitei B la vârsta de o săptămână, o luna și 6 luni. De aceea toți nou-născuții sunt vaccinați la naștere împotriva hepatitei B.

Copilul născut din mamă cu virusul hepatitei B nu are defecte congenitale cauzate de acest virus, dar poate avea greutate mai mică la naștere dacă mama a luat virusul în timpul sarcinii. Specialiștii susțin că deși inițial se credea că nașterea prin operație cezariană scade riscul de a transmite copilului virusul hepatitei B, actualmente se consideră că nașterea naturală are același risc ca și cezariana de a transmite copilului virusul B al hepatite. Însă, vestea bună este că dacă copilul a făcut imunoglobulină și vaccinul la naștere, poate fi alăptat la sân fără riscul de a-i transmite virusul hepatitei B.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

22 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

51 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: