Cu toate ca reprezinta o afectiune des intalnita, oamenii sunt prea rusinati sa abordeze problema hemoroizilor si prefera sa ignore durerea, sangerarile si sa se trateze pe cont propriu, cu leacuri babesti. Totusi, pentru a alege cea mai eficienta varianta terapeutica, hemoroizii trebuie sa fie intai corect incadrati in gradul de evolutie.
Clasificarea hemoroizilor se face dupa cateva criterii, cum ar fi pozitia in canalul rectal, daca se formeaza in interiorul sau exteriorul rectului, daca sunt cauzati de un agent patogen sau daca au o componenta genetica. In functie de gravitatea bolii si evolutia sa in timp, exista patru grade hemoroidale principale, fiecare avand cateva subdiviziuni. In general, insa, se vorbeste despre:
Hemoroizi de gradul I
Sunt prezenti, dar nu sunt proeminenti. Practic, in aceasta faza incipienta, venele anorectale incep sa se inflameze, dar factorii proinflamatori nu se gasesc in numar suficient de mare pentru a produce o modificare accentuata.
De cele mai multe ori, dilatarea acestor vene este insotita de dureri usoare si sangerari rosu aprins, atat in scaunele eliminate, cat si pe hartia igienica. Pentru a preveni aparitia acestui tip de hemoroizi, este recomandat un stil de viata echilibrat.
Acest lucru presupune o alimentatie bogata in fibre si vitamine, dar saraca in prajeli si grasimi. In plus, este recomandata hidratarea organismului cu apa si ceaiuri naturale, si evitarea bauturilor alcoolice, carbogazoase si a celor cu un continut ridicat de cofeina.
Hemoroizi de gradul II
In aceasta faza, inflamatia venelor anorectale este evidenta, dar nu este periculoasa. Crize hemoroidale nu exista, peretii venelor anorectale nu sunt fisurati, hemoroizii nu sangereaza si zona rectala nu prezinta iritatii.
Totusi, exista senzatia de disconfort in momentul defecatiei, mai ales daca pacientul sufera de constipatie, senzatie ce se intensifica odata cu trecerea timpului. Orice efort fizic facut in regiunea abdomenului inferior si a bazinului poate provoca iesirea hemoroizilor din rect.
Hemoroizii de gradul II au obligatoriu nevoie de o vizita la doctorul proctolog. Sunt toate sansele ca netratata acum, afectiunea sa se agraveze, singura solutie de tratament fiind apoi interventia chirurgicala.
Hemoroizi de gradul III
Hemoroizii sunt foarte durerosi, de dimensiuni mari si au aspect pulsatil. In acest stadiu, hemoroizii interni pot iesi din canalul rectal dupa activitatea intestinala, iar introducerea lor la locul initial trebuie facuta manual.
Exista cazuri in care, chiar si in aceasta faza, este posibil tratamentul fara interventie chirurgicala. De regula, hemoroizii de gradul III sunt tratati cu ajutorul ligaturii cu benzi elastice. Acest procedeu presupune asezarea peste hemoroid a unui inel de cauciuc, introdus cu atentie in anus.
Introducerea lui se va realiza cu un protoscop si urmareste incetarea alimentarii hemoroidului cu sange. Acesta va cadea odata cu inelul de cauciuc. Netratati, hemoroizii de gradul III vor deveni sangeranzi, situatie in care interventia chirurgicala nu mai poate fi evitata.
Hemoroizi de gradul IV
In aceasta faza sangerarea si durerea devin insuportabile. Hemoroizii de gradul IV trebuie tratati de urgenta, in caz contrar pacientul poate suferi alte boli mult mai grave. Tratarea acestui tip de hemoroizi se va face prin interventie chirurgicala.
Pentru operarea hemoroizilor exista cateva procedee bine definite, insa niciunul nu scuteste pacientii de durerile ce apar odata ce dispare efectul anestezic din corp.
Este bine ca pacientii sa stie ca o interventie chirurgicala nu garanteaza ca boala hemoroidala nu va reveni, dar pentru a incerca prevenirea acestui lucru este recomandata schimbarea stilului de viata si a dietei alimentare imediat dupa efectuarea unei astfel de interventii.
Mai trebuie stiut ca operatia de hemoroizi este considerata una din cele mai neplacute interventii chirurgicale, dupa care urmeaza o perioada de convalescenta de cateva saptamani, in timp ce tratamentul modern, daca este facut la timp, nici macar nu afecteaza rutina zilnica.