Helicobacter pylori este o bacterie care ne poate aduce multe complicații. Cel mai important aspect este să o menținem inactivă, întrucât infecția declanșată predispune la probleme digestive serioase și chiar la cancer!
De aceea, am discutat despre infecția cu Helicobacter pylori cu medicul gastroenterolog Dr. Alexandra Cristea, medic specialist gastroenterologie, competență ecografie la Centrul Medical Laurus Deva.
Helicobacter pylori este o bacterie, un organism care se găsește la aproximativ 50% din populația globului, a cărui prezență a fost semnalată în 1983 de către biologul Warren și clinicianul Marshall. Marea majoritate a oamenilor nu au simptome și nu vor avea de suferit în urma acestei infecții. Totuși, Helicobacter pylori este responsabil de multiple probleme medicale digestive.
El se găsește în mod normal la nivelul stomacului, în mediu acid și poate duce la apariția gastritei, a ulcerului sau mai rar, chiar a cancerului gastric.
Nu se știe cu exactitate motivul pentru care aceste boli al căror factor de risc este Helicobacter pylori îi afectează pe unii pacienți, în timp ce alții rămân asimptomatici.
Factorii de risc
Cea mai comună cale de transmitere a H. pylori este calea orală (gură la gură, salivă sau secreții) sau fecal-orală (prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale).
Odată ingerat, H.pylori atacă stratul de țesut protector de la nivelul stomacului. Ca urmare, se eliberează anumite enzime și toxine și se activează sistemul imun.
Împreună, acești factori pot în mod direct sau indirect să producă injurii la nivelul celulelor stomacului sau duodenului.
Rezultatul este o inflamație cronică a pereților stomacului (gastrita) sau a duodenului (duodenita). Stomacul sau duodenul devin vulnerabile în fața efectelor sucurilor digestive, cum este sucul gastric acid.
Semne și simptome
Atunci când apar, simptomele sunt nespecifice și pot include:
Metode de diagnostic
Pacienților care nu prezintă simptome nu li se recomandă testarea de rutină, decât la indicația medicului, ne-a spus dr. Alexandra Cristea.
Pacienții simptomatici au la dispoziție:
Tratament
Se recomandă tratarea pacienților simptomatici, în special a pacienților cu antecedente de ulcer, pacienți cu gastrită sau ulcer activ sau a pacienților care iau antiinflamatorii pe termen lung (aspirină, diclofenac, naproxen, ibuprofen etc).
Nu există, din păcate, un medicament care singur să distrugă această bacterie, există mai multe scheme de tratament ce implică o asociere de cel puțin trei medicamente – un antisecretor și două antibiotice administrate pentru cel puțin 14 zile.
Antisecretorul (inhibitor de pompa de protoni) are rolul sa reducă aciditatea și să ajute vindecarea mucoasei gastrice sau duodenale. Exemple: Omeprazol (Omeran, Omez) mai rar folosit, Pantoprazol (Controloc), Lansoprazol (Lanzul), Esomeprazol (Nexium, Helides, Emanera).
Pentru efectul bactericid (distrugerea H.pylori) sunt necesare antibioticele, cele mai frecvent utilizate fiind Amoxicilina și Claritromicina.
În caz de alergie la Amoxicilină, se pot utiliza Metronidazolul și Tetraciclina.
Din păcate, aproximativ 50% dintre pacienți pot prezenta efecte adverse ale medicației prescrise, de cele mai multe ori ușoare, precum: scaune diareice, crampe, gust metalic (antibiotice).
Se recomandă pacienților să evite consumul de alcool pe perioada tratamentului, în special cu Metronidazol, deoarece pot apărea grețuri, vărsături, transpirații, înroșirea feței și a pielii, bătăi rapide ale inimii (tahicardie).
La încheierea tratamentului (la 14 zile după finalizarea acestuia) trebuie verificată eradicarea bacteriei.
Cea mai simplă și recomandată metodă este examenul de scaun, detectarea antigenului fecal pentru H.pylori.
Acesta trebuie să fie negativ. Verificarea se poate face și prin testul respirator. Nu se recomandă dozarea anticorpilor serici (din sânge), deoarece, cum spuneam anterior, aceștia persistă și după eliminarea bacteriei.
Un procent de până la 20% dintre pacienți nu sunt vindecați în urma unei prime cure de tratament și necesită un al doilea regim , cu alte antibiotice.
De reținut aspecte practice
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…