Din cuprinsul articolului
Harbuji murați, tăiați felii, la borcan, pentru iarnă. Multe gospodine obisnuiesc sa pregăteasca pentru iarnă, pe langă nelipsitele gogonele în saramură și pepeni verzi la murat.
Pentru a avea harbuji murați cu miez sănătos, secretul stă în modul lor de alegere. Nu alegeți harbujii prea copți! Bateți-i cu palma și sunetul trebuie să fie unul curat si nu, ,înfundat și greoi”.
Harbuji murați la borcan. Ingrediente:
- 2 pepeni mici cu coaja tare,
- 1 legatură de mărar uscat,
- 5-6 frunze de țelina,
- 2-3 rădacini și frunze de hrean,
- 1 căpățână de usturoi,
- 250 g sare pentru murături (se pun 25 de grame de sare la un litru de apă),
- 1 plic cu boabe de muștar,
- 2 borcane de 5 l
Ingrediente saramură:
- La un borcan mare de 10 litri intra aproximativ 5 litri de apă.
- Se adaugă sarea în apa calculând astfel: 25 de grame de sare la litrul de apă.
- Folosiți sare pentru murături, dacă veți folosi sare de masă, pepenele nu se va mura.
- Se pune apa cu sare pe foc și se lasa să clocotească 5-6 minute. Doua-trei clocote este suficient.
Mod de preparare pentru rețeta de harbuji murați
- Pepenii verzi se spală bine și apoi se feliază în feliuțe cât mai mici, sa îi puteți așeza in borcane.
- Se sterilizează bine borcanele și capacele, după care se așeaza pe fundul acestora rădăcina de hrean, frunze de țelina, boabe de muștar, cățeii de usturoi curățați.
- Apoi se asează cât mai inghesuit feliile de pepene.
- Când ați terminat de așezat totul în borcan se pun deasupra și frunzele verzi de hrean și tije uscate de mărar.
- Se pun borcanele pe o tavă de metal pentru a împiedica crăparea acestora în momentul în care se toarnă saramura clocotită.
- Se toarnă saramura clocotită în borcan, în asa fel încât saramura să ajunga până la limita de sus a gurii borcanului și să acopere tot pepenele.
- Se lasa borcanele să se răcească, apoi se capsează bine și se pun la păstrare în loc intunecos și răcoros până la iarnă.