Arbore nord-american, hamamelisul era folosit în trecut pentru a trata diareea. Astăzi, proprietățile sale îl recomandă chiar și în lupta contra stafilococului auriu
Hamamelisul nu lipsește din cabinetele medicale, fiind alături de paracetamol și plasturii dezinfectancți cu care acestea sunt dotate. Efectele sale sunt cunoscute pentru tratarea eczemelor, tromboflebite, ulcere varicoase, varicozitati, hemoragii post traumatice, hemoroizi, varice esofagiene, contuzii, hemoragie intra oculară, varicocel, orhita, eritemului, pentru tratarea problemelor circulatorii, precum durerile din gambe, inclusiv în combaterea stafilococului auriu.
Ornamental și medicinal
Arbore nord-american, hamamelisul este cultivat pentru calitățile ornamentale ale păienjenișului de flori și ale frunzelor sale mari și ovale. Florile gălbui cresc în mănunchiuri la joncțiunea ramurilor cu frunzele, în timpul iernii. Poartă fructe maronii alcătuite din capsule mici, care se deschid și eliberează semințele. În scop medicinal se utilizează scoarța și frunzele de hamamelis care conțin tanini, flavonoide și o cantitate mică de ulei esențial. Frunzele se culeg în timpul verii, înainte de a deveni maronii, iar scoarța se recoltează toamna sau primăvara. După uscare, frunzele și scoarța de hamamelis sunt folosite la prepararea de infuzii, pulberi, extracte lichide și uscate și tincturi.
Calmează și catifelează
Hamamelis este folosit ca ingredient în ape de gură sau coliruri. Bărbații preocupați de medicina naturistă o folosesc ca astringent pentru tăieturile de după bărbierit. Tamponați zona cu hamamelis pentru a dezinfecta și posibil pentru a opri sângerarea, însă nu îl folosiți pentru răni mai grave deoarece alcoolul poate agrava plaga cutanată. Chiar dacă nu v-ați tăiat, puteți folosi hamamelis ca loțiune după ras, petnru că are un efect calmant și catifelează pielea.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…