Sari la conținut

Halucinant! Cum arată Tong Tong, primul copil AI din lume? (VIDEO)

inteligenta artificiala
sursa foto: futureoflife.org
Predictii AI 2025

O echipă de cercetători din China a creat primul „copil AI” din lume, care are comportamentul emoțional și capacitățile unui copil uman în vârstă de 3-4 ani.

Modelul de inteligență artificială, numit Tong Tong, care se traduce prin Micuța Fată, a fost creat de Institutul pentru Inteligență Artificială Generală din Beijing (BIGAI).

Deși Tong Tong are în prezent abilitățile unui copil mic, ea este într-o continuă îmbunătățire, spun oamenii de știință chinezi. Potrivit acestora, prin interacțiunea umană suplimentară, Tong Tong ar putea să-și dezvolte în mod continuu abilitățile, cunoștințele și valorile.

Ce ştie să facă primul copil AI

Spre deosebire de alte modele de inteligență artificială care se bazează pe instrucțiuni predefinite, Tong Tong poate să-și atribuie sarcini în mod independent, explorând mediul său și adaptându-se la nevoile sale. Cu propriile emoții și inteligență, această entitate AI este capabilă de învățare autonomă și de luare a deciziilor în funcție de context.

Astfel, Tong Tong este capabilă să învețe singură și poate să prezinte un nivel de implicare emoțională încă neîntâlnit la alte AI-uri.

Capacitatea sa de a interpreta emoțiile umane se întinde chiar și până la capacitatea de a identifica și comunica sentimente precum fericirea, furia și tristețea și de a reacționa adecvat la stările emoționale ale altora.

Copilul AI, obsedat de curăţenie

Tong Tong a fost prezentată la Frontierele Tehnologiei de Inteligență Artificială Generală din Beijing, de luna trecută, scrie metro.co.uk.

Vizitatorii au putut interacționa cu Tong Tong și să o urmărească prezentând abilități umane – inclusiv faptul că este obsedată de curățenie, îndreptând ramele unor tablouri și ștergând cu un mop laptele vărsat.

Ce abilități are Tong Tong

Tong Tong are și o serie de expresii faciale și gesturi și poate chiar purta o conversație. „Tong Tong posedă o minte și se străduiește să înțeleagă simțul comun învățat de la oameni,” se arată într-un videoclip. „Ea distinge binele de rău, își exprimă atitudinile în diferite situații și are puterea de a modela viitorul.”

Potrivit directorului BIGAI, Zhu Songchun, un expert de renume mondial în domeniul inteligenţei artificiale, pentru ca AI-ul să avanseze, trebuie să fie capabil să îndeplinească o gamă infinită de sarcini și să definească și sarcini noi autonom.

„Pentru a avansa către inteligența artificială generală, trebuie să creăm entități care să poată înțelege lumea reală și să dețină o gamă largă de abilități,” a spus el.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel