Din cuprinsul articolului
Halitoza sau halena este un termen medical pentru respiratia cu miros neplacut. Se estimeaza ca aproximativ 30-50% dintre oameni se confrunta cu acest fenomen.
In majoritatea cazurilor, respiratia neplacuta apare pe fondul unei igiene orale neadecvate, insa poate avea si alte cauze.
De regula, odata cu tratarea cauzei halitozei, dispare si simptomul.
Halitoza apare, in general, ca urmare a formarii de compusi de sulf prin degradarea resturilor alimentare prezente in cavitatea bucala sau prin deteriorarea mucoasei bucale, lucru care duce la formarea de celule moarte.
Mai jos sunt principalele cauze ale aparitiei halitozei:
Respiratia neplacuta variaza in intensitate, in functie de cauza sa. Uneori, mirosul neplacut este insotit si de uscaciunea gurii.
Halitoza poate fi ocazionala sau cronica. O alta clasificare o imparte in halitoza tipica, pseudohalitoza si halitofobie.
Prezenta respiratiei neplacute este verificata prin metode organoleptice sau prin folosirea unui halimetru.
In primul caz, doctorul stomatolog va observa daca se simte miros neplacut de la o distanta de 10 cm.
Prin halimetrie, se determina cantitatea de hidrogen sulfurat prezent in aerul expirat. Rareori, se foloseste cromatografia gazoasa, un test pentru a vedea daca exista compusi de sulf in aerul expirat. Doar daca se crede ca halitoza este un simptom al unei boli se vor face alte investigatii.
Tratamentul halitozei pleaca intotdeauna de la cauza respiratiei neplacute. Daca exista o problema orala, medicul stomatolog va realiza o curatare profesionala si va trata boli ale gingiilor sau carii, daca este cazul. Acasa, este recomandata o igiena orala bine pusa la punct. Aceasta consta in spalarea dintilor cel putin de doua ori pe zi.
Daca halitoza are drept cauza acumularea de bacterii, doctorul poate recomanda folosirea unei paste de dinti antibacteriene. De asemenea, urmatoarele vinovate in aparitia respiratiei neplacute sunt alimentatia si viciile (alcoolul, fumatul, consumul excesiv de cafea). Reducerea acestora va atenua semnificativ respiratia neplacuta.
In cazuri foarte rare, halitoza apare pe fondul altor probleme de sanatate. Daca masurile de mai sus nu au dat rezultate, este bine sa vorbesti cu medicul de familie, pentru a-ti recomanda un consult de specialitate. Odata cu tratarea bolii care a stat la baza respiratiei neplacute, halitoza ar trebui sa se amelioreze.
In general, prevenirea halitozei este posibila acordand atentie deosebita igienei orale. Mai jos sunt cateva recomandari utile in prevenirea halitozei:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…