Pe măsură ce valul patru se apropie și de țara noastră, autoritățile se pregătesc cu diferite măsuri pentru a stimula populația să se vaccineze, în vederea unei mai bune gestionări a situației epidemiologice. Autoritățile au luat în calcul inclusiv măsuri compensatorii pentru a stimula campania de vaccinare, dar și impunerea de restricții pentru cei care refuză imunizarea.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, Ioana Mihăilă a subliniat faptul că măsura distribuirii de tichete de masă pentru stimularea vaccinării este una limitată în timp, care va fi în vigoare, cel mai probabil, doar în 2021.
„Este clar că, pe lângă ce am făcut până acum, trebuie să facem mai mult de acum înainte și să încercăm și alte căi de a convinge de fapt populația care nu este vaccinată să vină să se vaccineze. Dacă continuăm să facem ce am făcut și până acum e bine, dar nu ne putem aștepta la rezultate spectaculoase de acum înainte.
Motiv pentru care ne uităm să vedem ce a funcționat în momente ca acesta când s-a atins platoul în ceea ce privește dorința de vaccinare, ce s-a făcut în alte părți și să încercăm să implementăm la noi. Ceea ce încercăm să facem este să luăm exemplele de bune practici din alte țări și să încercăm să le implementăm la noi”, declară ministrul.
Referitor la măsura stimulării vaccinării prin acordarea de bonuri de masă, Ioana Mihăilă spune că cei care s-au vaccinat în trecut de bunăvoie, fără să aştepte stimulente, nu ar trebui să se simtă discriminaţi.
„Nu cred că este vorba de discriminare, cred că cei care s-au vaccinat până acum au cel mai mare avantaj posibil – faptul că până acum nu au făcut forme severe de boală, chiar dacă avem circulație cu tulpina Delta care este mult mai contagioasă. Cred că asta e cel mai mare beneficiu pe care l-au avut.
Dacă ne trebuie mijloace de a-i convinge pe cei care nu s-au vaccinat, cred că trebuie să le utilizăm pe toate. Dacă este să vorbim de utilizarea rezonabilă a resurselor, orice cost pe care statul român îl acoperă pentru a vaccina o persoană este mult, mult mai mic decât costul pe care statul l-ar plăti dacă acea persoană se îmbolnăvește și intră în spital sau dacă moare. Nu cred că viața umană poate fi pusă în balans când vorbim de costuri”, a mai spus ministrul.
În ceea ce privește persoanele care nu s-au vaccinat, Guvernul le va impuse o serie de restricții. Ministerul Sănătății a precizat că restricțiile vor fi impuse în funcție de gradul de incidență din fiecare localitate în parte.
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…