Din cuprinsul articolului
Guvernul a aprobat bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pe anul viitor, proiecte pe care urmează să le trimită Parlamentului pentru a fi dezbătute și adoptate până la Crăciun.
Guvernul a aprobat bugetul de stat. Creștere economică estimată la 3,4%
Bugetul este axat pe investiții de aproximativ șapte procente din PIB și pe o creștere economică estimată la 3,4%, a declarat premierul Marcel Ciolacu. El a mai spus că vor fi prevăzuți bani pentru creșterile pensiilor și salariilor, iar Educația va primi cel mai mare buget din istorie.
”Bugetul asigurărilor sociale probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie, cu rata inflației, de 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie. Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale.
Majorăm, așa cum am promis, salariile profesorilor și există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu și la demnitari.
Avem cel mai mare buget din istorie la Educație. Există, de asemenea, suplimentări majore, între 30 și 50% în plus pentru sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu și Dezvoltare.” a spus Marcel Ciolacu.
De asemenea, Ministerul de Interne a primit 1.000.000.000 lei în plus pentru lupta împotriva consumului de droguri.
Totodată, salariul minim pe economie va fi de 3.700 lei brut de la 1 iunie, iar până atunci se va păstra suma de 200 lei fără taxe din actuala valoare a salariului minim
Bugetul de stat pe 2024 și ordonanța de urgență care reduce cheltuielile în sistemul public au primit avize negative din partea Consiliului Economic
Atât bugetul pe 2024, cât și ordonanța de urgență care reduce cheltuielile în sistemul public au primit avize negative din partea Consiliului Economic și Social.
Reprezentanții acestuia au acuzat un optimism nejustificat în privința nivelului veniturilor, lipsa unor consultări serioase și a unui timp suficient de analiză. Și Consiliul Fiscal a avertizat că deficitul bugetar pe anul viitor ar putea fi semnificativ mai mare față de cel din 2023.
La rândul lor, sindicatele au anunțat că se așteaptă la proteste sociale de amploare după adoptarea ordonanței de reducere a cheltuielilor publice. Într-o intervenție la radio, Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale CARTEL ALFA, a susținut că veniturile salariale vor scădea anul viitor și a amintit că ordonanța prevede eliminarea bonurilor valorice, înghețarea sporurilor, a primelor și compensarea orelor suplimentare doar cu zile libere.