Guta sau „boala aristocratilor”: cauze, simptome si tratament!

Cunoscuta in antichitate drept ,,boala aristocratilor’’ si atestata istoric ca ,,regina bolilor si boala regilor’’, guta este o forma de artrita inflamatorie acuta, cauzata de prezenta unui nivel ridicat de acid uric in sange si in tesuturi.

Ea se caracterizeaza prin atacuri dureroase, deosebit de puternice. Denumirea vine din latinescul ,,gutta’’, care semnifica ,,strop’’.

Din ce motive apare guta și cum se manifestă

Concentratia uratilor in ser, care depaseste nivelul fiziologic, se  numeste hiperuricemie. Aceasta apare in urma influentei factorilor de mediu sau a celor genetici. In oganismul uman, in urma metabolizarii unor compusi chimici denumiti ,,purine’’, se obtin uratii.

Atunci cand nivelul acestora depaseste limitele fiziologice apar manifestari renale, evenimente cardiovasculare si raspuns inflamator articular. Acidul uric se cristalizeaza si se depune la nivelul tesuturilor. Incheietura dintre metatarsiene si falangele de la baza halucelui ( degetul mare al piciorului) este cel mai des afectata.

Atacurile gutoase apar brusc și de cele mai multe ori trezesc pacientul din somn. Durerea este intensa, persistenta si se localizeaza frecvent la nivelul degetului mare de la picior. Aceste atacuri pot viza una sau mai multe articulatii, inclusiv genunchiul, cotul, glezna. Articulatia afectata este tumefiata, temperatura locala creste, iar cea mai mica atingere devine insuportabila.

Factorii care determina apariția gutei

In ultima decada s-a observat ca apar din ce in ce mai multe cazuri noi. Sexul masculin este mult mai afectat decat cel feminin, in general pacientii au varsta de aproximativ 40 de ani si descriu un regim alimentar cu exces de carne rosie, fructe de mare, alcool.

Exista multipli factori de risc prin care se poate explica sporirea incidentei artritei gutoase. Printre acestia enumeram: istoricul familial de guta, obezitatea, diabetul, insuficianta cardiaca congestiva, hipertensiunea, boli renale, administrarea diureticelor.

Guta este o boala cronica in care se intalnesc patru stadii evolutive. Primul stadiu apare atunci cand nivelul acidului uric este ridicat in organism, dar nu are rasunet clinic, pacientul fiind asimptomatic.

Urmatorul stadiu este cel al inflamatiei acute articulare din motivul precipitarii cristalelor de urat. Stadiul al treilea se refera la perioade de aparent repaus intre atacurile gutoase. Ultimul stadiu este cel al dezvoltarii complicatiilor cronice.

Criza de guta se manifesta spontan, deseori in timpul noptii si include simptome precum: durere lancinanta, roseata, tumefactie, senzatia ca articulatia ,,a luat foc’’, sensiblitate crescuta la orice atingere. Pacientul nu se poate odihni si isi cauta in pat o pozitie calmanta. Durata difera de la caz la caz, de la cateva zile pana la cateva saptamani.

Reumatologia si investigatiile necesare

Medicul reumatolog poate stabili diagnosticul in urma anamnezei, examenului clinic si a investigatiilor paraclinice. Astfel, ne referim la teste de sange, examinarea articulatiilor afectate, analiza contextului clinic.

La sectia de reumatologie se poate efectua aspirarea lichidului intraarticular pentru examinarea microscopica (observarea cristalelor de monourat de sodiu monohidrat, confirmarea prezentei infiltrarii bacteriene si asa mai departe). Examinarea radiografica este importanta deoarece poate exclude alte afectiuni reumatologice.

Durere calmată cu algocalmin și antiinflamatorii

Tratamentul are doua obiective importante: ameliorarea simptomatologiei si prevenirea actacurilor gutoase. Terapia farmacologica include medicamente pentru tratarea durerii precum algocalmin,  antiinflamatorii nonsteroidiene (ibuprofen, naproxen, indometacin), corticosteroizi injecti local sau administrati sistemic .

Colchicina este un medicament antiinflamator recomandat pentru ameliorarea simptomatologiei, dar care are efecte adverse importante (greata, varsaturi, diaree).

Recomandarea este sa consultati medicul inainte sa administrati algocalmin sau alte terapii pentru durere. Pentru a preveni complicatiile gutei se recomanda allopurinol (blocheaza productia de acid uric) si probenecid (imbunatateste eliminarea renala a uratilor).

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: