Preferința pentru gustul dulce face parte din natura umană și nu ne putem lupta cu ea. Din fericire, cercetările din ultimii ani arată că există alternative mai sănătoase: îndulcitorii hipocalorici. Nu doar că sunt mai eficienți în a crea gustul dulce, dar au un aport caloric mult mai mic. Iată despre ce e vorba.
Zahărul e unul dintre cele mai folosite ingrediente în industria alimentară. Meritul lui e că intensifică gusturile și ne cresc plăcerea de a savura alimente și băuturi deopotrivă. De aceea, producătorii îl folosesc la prepararea tuturor alimentelor: mezeluri, conserve, murături, sosuri, muștar, ketchup. Prin urmare, ajungem să consumăm zahăr în exces chiar fără să ne dăm seama.
Preferința pentru gustul dulce nu e tipică celor mici, așa cum s-ar crede, ci aparține și adulților. În ambele ipostaze de vârste, însă, se impune aceeași prudență, pentru a evita excesul ponderal cauzat de consumul de zahăr adăugat în alimente și băuturi.
Una dintre soluțiile identificate de cercetători e reprezentată de îndulcitorii hipocalorici, fie că sunt naturali sau artificiali. Cei mai cunoscuți sunt aspartamul, sucraloza și ștevia (care e naturală). Sunt eficienți în înlocuirea zahărului și reușesc să scadă aportul caloric total al alimentelor și al băuturilor. Cel mai mare beneficiu este că au o capacitate mare de îndulcire, așa că sunt folosiți în cantități foarte mici. De exemplu, aspartamul îndulcește de 200 de ori mai puternic decât zaharul, sucraloza de 600 de ori, acesulfamul de potasiu de 200 ori, alitamul de 2.000 de ori, iar ștevia 300 de ori.
Studiile au mai arătat că la persoanele care consumă produse cu îndulcitori hipocalorici nu se înregistrează o creștere a apetitului sau a preferinței pentru gustul dulce, ci dimpotrivă, se observă chiar o scădere a apetitului, mai ales dacă adoptă și un stil de viață sănătos.
În cazul unora dintre acești îndulcitori, s-au identificat și unele riscuri. Zaharina nu este recomandată în timpul sarcinii deoarece poate traversa placenta cu riscuri posibile asupra fătului. Aspartamul este contraindicat la pacienții cu fenil-cetonurie. Iar în cazul sucralozei, unele studii au arătat că administrarea ei poate amplifica creșterea glicemică în cursul testului de toleranță orală la glucoză.
Cu toate acestea, majoritratea studiilor sunt de acord cu un aspect: îndulcitorii hipocalorici au mai multe beneficii decât riscuri. Iar, prin comparație cu zahărul adăugat prezent în atât de multe alimente, sunt varianta mai potrivită.
Tot mai mulți producătorii au început să țină cont de noile strategii internaționale ce recomandă înlocuirea zahărului cu îndulcitori. Un exemplu ar fi băuturile carbogazoase. Însă urmează și mulți alții, din tot mai multe domenii. Așadar, există tot mai multe alimente pe care să le incluzi în dieta ta, pentru a-ți păstra sănătatea.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…