Categories: Ştiri sănătate

Gust amar în gură: ce boli poate semnala?

Unul dintre cele mai complexe simțuri este gustul, deoarece poate fi afectat de diferiți factori precum igiena precară, unele afecțiuni și boli.

Cu toate acestea poate fi, de asemenea, o reacție normală atunci când consumați alimente picante sau acre.

Când organismul prezintă această alterare a gustului, este cunoscută din punct de vedere medical sub numele de disgeuzie.

Persoanele cu această problemă pot experimenta gust amar, metalic, rânced sau urât mirositor sau sărat.

Potrivit Medical News Today, cauzele gustului amar în gură nu sunt de obicei grave, dar trebuie depistate pentru a trata problema la timp.

  • Gură uscată: Aceasta este cunoscută și sub numele de xerostomie și apare atunci când gura nu produce suficientă salivă. Saliva ajută la reducerea bacteriilor din gură, dar dacă producția acesteia scade, bacteriile supraviețuiesc în gură și produc acest efect nedorit
  • Probleme dentare: Mai exact, igiena dentară deficitară este una dintre principalele cauze ale unui gust neplăcut în gură și ar putea duce la o creștere a cariilor, a infecțiilor și a bolilor gingivale. Această problemă poate fi controlată prin implementarea unei bune igieni dentare, periaj de trei ori pe zi și folosirea aței dentare în mod regulat. De asemenea, se recomandă să folosiți apă de gură antibacteriană.
  • Sarcina: În timpul primului trimestru de sarcină, femeile pot prezenta un gust amar sau metalic în gură. Acest lucru se datorează faptului că hormonii organismului se ușurează în această etapă, dar de obicei dispar mai târziu în timpul sarcinii sau după naștere.
  • Sindromul gurii arzătoare: această afecțiune provoacă de obicei o senzație de arsură în gură, iar unii oameni pot experimenta, de asemenea, un gust amar sau rânced în gură. Simptomele acestui sindrom pot apărea sporadic, dar pot fi și cronice și durează mult timp.
  • Menopauza: În această etapă, femeile pot experimenta un gust amar în gură și s-ar putea datora nivelului scăzut de estrogen din organism, care la rândul său poate provoca o senzație de uscăciune a gurii.
  • Reflux gastric: Această afecțiune poate provoca un gust amar puternic și apare atunci când mușchiul sau sfincterul din partea superioară a stomacului slăbește și permite acidului sau bilei să revină în esofag.
  • Afte bucal: Această infecție fungică provoacă frecvent pete albe sau pete pe limbă, gură sau gât. În plus, există un gust amar și neplăcut care poate persista până când infecția este tratată.
  • Stres și anxietate: Nivelurile ridicate de stres și anxietate stimulează răspunsul la stres al organismului și acest lucru poate duce la o senzație de gură uscată, care în timp poate provoca un gust amar.
  • Leziuni ale nervilor: papilele gustative sunt conectate direct cu nervii din creier, iar leziunile nervoase pot provoca o schimbare în modul în care o persoană experimentează aromele.

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

15 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: