Grupele sanguine, spun medicii, și sistemul imunitar sunt corelate, practic ele se influențează reciproc. Cu alte cuvinte, grupele sanguine sunt elemente de bază ale sistemului nostru imunitar. Este indicat să cunoști caracteristicile hematolologice ale fiecărei grupe de sânge pentru a influența creșterea imunității.
Grupa sangvină arată toate caracteristicile sângelui unei persoane, în funcție de prezența sau absența aglutinogenului la nivelul eritrocitelor. De asemenea, fiecare grupă are propriul antigen, cu proprietăți chimice unice, gata de acțiune atunci când sesizează prezența în organism a unui antigen străin. Practic, răspunsul firesc al antigenului grupei sangvine, față de intruși, constă în formarea de anticorpi, mai exact în proteine imunoglobulinice care au rolul de a distruge microbii.
Dacă dorim că această reacție a organismului să fie cât mai promptă, sistemul imunitar trebuie să fie într-o stare bună de funcționare. De aceea, dacă vrem să creștem imunitatea organismului este foarte important să avem un stil de viață sănătos, alcătuit dintr-o alimentație sănătoasă, exerciții fizice adecvate grupei de vârstă.
Practic, de proprietăţile hematologice ale fiecărei grupe de sânge depinde cum acţionează sistemul imunitar când intră în contact cu virusurile, bacteriile şi afecţiunile provocate de acestea.
Grupa 0. Persoanele cu această grupă au o consistenţă mai subţire a sângelui, un sistem imunitar puternic, secreţii bogate ale acizilor în stomac şi, în general, sunt longevive. Însă, persoanele care au această grupă sanguină au anumite sensibilități la alergeni și predispoziții pentru afecțiuni precum sunt astmul, hipotiroidism, dar și afecțiuni ale sistemului digestiv din cauza acidității gastrice crescute. În cazul acestor persoane este recomandată o dietă cu puțină carne grasă și bogată în pește. Este indicat să se consume lactate și fructe cu moderație. Exercițiile fizice trebuie să fie de tipul celor intense – aerobic, jogging.
Grupa A. Persoanele care au această grupă sanguină sunt vulnerabile în fața infecțiilor respiratorii. De asemenea, sunt predispuse riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet zaharat sau anumite tipuri de cancer. Totodată, oamenii cu grupa A au un nivel mai mare de cortizol, hormonul stresului, în organism. În cazul acestor indivizi este recomandată alimentația de tip vegetariană. Activitățile fizice ideale pentru ei sunt exercițiile de tip yoga sau pilates.
Grupa B. Aceste persoane au predispoziție spre boli legate de vezica urinară, la alergii alimentare, boli cardiovasculare, dar și a riscului bolilor inflamatorii. Pot mânca fără probleme carne cu valori proteice consistente, precum este carnea de vită, peşte şi miel dar și ouă, lactate, paste făinoase. Activitățile fizice ideale pentru ei sunt înotul, tenisul, mersul pe bicicletă.
Grupa AB. Persoanele cu această grupă nu sunt predispuși la alergii sau la boli cardiovasculare. În cazul acestor persoane a fost observată o incidență crescută a cancerului la stomac. Oamenii care au această grupă de sânge sunt sfătuiţi să adopte o dietă bazată mai mult pe legume şi fructe și mai puțină carne. Activitățile fizice indicate în cazul lor sunt cele mai puțin solicitante.