Sari la conținut

Persoanele cu aceste grupe de sânge au cel mai mare risc să se infecteze cu noul coronavirus și să dezvolte complicații grave

Din cuprinsul articolului

Grupa de sânge și riscul de Covid. Există mai multe dovezi care sugerează că grupa de sânge poate influența riscul unei persoane de a dezvolta COVID-19 și complicații severe cauzate de această boală.

Constatările sunt raportate în mai multe studii publicate pe 14 octombrie în revista Blood Advances.

Într-unul din studii, cercetătorii au comparat peste 473.000 de pacienți cu COVID-19, din Danemarca, cu peste 2,2 milioane de persoane din populația generală.

Dintre pacienții cu COVID-19, a existat un procent mai mic de persoane cu grupa sanguină O și procentaje mai mari ale celor cu grupele A, B și AB.

Rezultatele sugerează că persoanele cu grupele de sânge A, B sau AB pot fi mai predispuse să se îmbolnăvească de COVID-19 decât persoanele cu grupa O de sânge. Ratele de infectare au fost similare la persoanele cu sânge de tip A, B și AB.

Grupa de sânge și riscul de Covid

Celălalt studiu a inclus 95 de pacienți cu o formă severă de COVID-19 spitalizați în Canada. Pacienții cu sânge de tip A sau AB erau mai predispuși să necesite ventilație mecanică, sugerând că au avut rate mai mari de leziuni pulmonare cauzate de COVID-19.

Mai mulți pacienți cu sânge de tip A și AB au necesitat dializă pentru insuficiența renală, potrivit studiului.

Rezultatele sugerează că pacienții cu COVID-19 cu grupele de sânge A și AB pot avea un risc crescut de disfuncție ale organelor decât cei cu sânge de tip O sau B, potrivit cercetătorilor.

„Partea unică a studiului nostru este concentrarea noastră asupra efectului sever al grupei de sânge asupra COVID-19. Am observat această afectare a plămânilor și rinichilor și, în studiile viitoare, vom dori să studiem efectul grupului sanguin și al COVID-19 în cazul altor organe vitale „, a declarat autorul studiului, Dr. Mypinder Sekhon de la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel