Sari la conținut

Grupa de sânge îți arată dacă ai risc de cancer sau de Alzheimer

Din cuprinsul articolului

Grupa de sânge și riscul de boli. Fiecare grupă sanguină este corelată cu un risc mai mare de apariţie a anumitor boli, susţin unii oameni de ştiinţă.

Persoanele care au grupa de sânge 0 au un risc mai mic de a avea probleme cardiovasculare.

Cei cu grupa 0 de sânge au niveluri mai mici ale unei proteine care joacă un rol important în coagularea sângelui şi formarea de cheaguri de sânge care pot cauza atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale, este de părere Kristine Alexander, cercetător la Universitatea din Vermont.

De asemenea, un studiu arată că persoanele cu grupa 0 de sânge trăiesc mai mult decât cele cu altă grupă.

Grupa de sânge și riscul de boli

Cât despre persoanele cu grupa de sânge AB, acestea au un risc mai mare de a suferi de probleme cu memoria pe măsură ce îmbătrânesc. Aproximativ 4% din populaţia lumii are grupa de sânge AB, iar un studiu al cercetătorilor americani sugerează că ar putea exista o legătură între această grupă sangvină rară şi instalarea, în a doua parte a vieţii, a tulburărilor cognitive, comparativ cu celelalte grupe de sânge.

De asemenea, cercetări recente au relevat că persoanele care au grupele de sânge A sau B au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de malarie, comparativ cu cei cu grupa 0. Cât priveşte riscul de cancer, cei ce au grupa de sânge 0 prezintă un risc mai mic de a face cancer gastric.

“Cauza principală a cancerului gastric este un microb. Bacteria numită Helicobacter pylori este una dintre cele mai cunoscute cauze infecţioase ale cancerului gastric. Motivul pentru care tipul A de sânge – şi posibil şi B – este la un risc crescut de cancer gastric este legat de răspunsul inflamator diferit. Aceste persoane sunt mai predispuse la efectul acestei bacterii”, au descoperit cercetătorii.

“Deşi credem că grupele non 0 au un risc mai mare cu 10-12% de boli cardiovasculare, poţi combate asta cu schimbarea factorilor de risc, precum greutate, dieta şi exerciţii fizice”, au mai arătat nutriţioniştii.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel