Grupa de sânge poate fi un indicator serios al afecțiunilor ce pot urma, la un moment dat, pe parcursul vieții.
Dieta potrivită fiecărei grupe de sânge și cum poate influența aceasta eventuale boli. La ce boli suntem mai predispuși, în funcție de grupa de sânge și cum trebuie să ne alimentăm, în funcție de aceasta?
Grupa de sânge este un element de bază al sistemului imunitar, un filtru pentru toţi agenţii patogeni, fie că e vorba de toxine, virusi, bacterii ori viermi paraziţi.
Grupele sanguine sunt adevărate hărţi ale propriului nostru profil biologic, fiecare grupă de sânge are proprietăţi chimice unice, îşi are propriul antigen şi reacţionează atunci când în organism distinge un antigen străin.
Astfel, în faţa unor intruşi, va forma anticorpi, adică proteine imunoglobulinice care au rolul de a distruge microbii. Pentru ca aceasta reacţie a organismului să fie însă cât mai rapidă, sistemul imunitar trebuie să aibă o bună imunitate.
GRUPA 0. Cei cu grupa 0 au o mare mare sensibilitate la alergeni si predispozitie pentru afectiuni precum astm, boli ale tiroidei (hipotiroidism in special) si ale sistemului digestiv, din cauza aciditatii gastrice crescute.
Dieta va fi una carnivoră: peste, vita, pui si mai putina carne grasa. Vor fi consumate cu moderaţie lactatele, ouale si cerealele, la fel si legumele si fructele. Exercitiile fizice indicate trebuie sa fie intense, gen aerobic sau jogging.
GRUPA A. Este mai expusă riscului de a suferi de boli cardiovasculare, diabet si cancer. Alimentaţia care ajută cel mai mult este vegetariană, peştele şi soia reprezentând surse de proteine.
Activităţile fizice recomandate: plimbări ori exercitii de yoga sau pilates.
GRUPA B. Specialiştii spun că există o predispoziţie la alergii alimentare, dar şi la boli legate de vezica urinară, mai ales la cele cauzate de bacterii.
Sistemul imunitar se poate fortifica prin activităţi precum înot, tenis, mers pe bicicletă, drumeţii pe munte, dar şi o alimentatie diversificată, care să includă cereale, legume, fructe, ouă, lactate, carne cu moderaţie şi paste făinoase.
GRUPA AB. Dezvoltă mai rar alergii, dar prezintă riscuri ridicate pentru anemii şi boli cardiace. Dieta care contribuie la întărirea imunităţii este bazată pe lactate, legume, peşte, fructe de mare şi mai puţin pe carne. Se recomandă alternarea activităţilor fizice relaxante cu cele solicitante.