Din cuprinsul articolului
Conform cercetătorilor, există persoane mai vulnerabile și unele care se pot proteja mai bine de infecția cu COVID-19, iar acest lucru se datorează grupei sanguine.
Încă de la începutul pandemiei, s-a vorbit despre o strânsă legătură între grupele de sânge și coronavirus, iar investigațiile în acest sens au fost reluate recent, publicându-se în revista Bloond Advances, două studii cu dovezi suplimentare ce subliniază încă o dată strânsa corelație dintre cele două elemente.
Legătura dintre diferitele grupe de sânge și riscul de a dezvolta boli grave, a fost studiată încă de la începutul pandemiei. Spre exemplu, în cafrul unui studiu realizat în China, în luna martie, s-a arătat că persoanele cu grupa sanguină A au fost dezvoltat o formă severă a bolii, în comparație cu cei din grupa 0, care au manifestat o formă ușoară a infecției.
Datele studiului din China, au fost confirmate în iunie și de către o altă cercetare internațională, publicată în New England Journal of Medicine.
Cele 2 studii, se adauga așadar numeroaselor studii precedente efectuate în cursul acestui an. Unul din studii a fost efectut de cercetătorii de la University of Southern Denmark, care au plecat de la analiza registrului medical danez cu pacienți declarați pozitiv, raportat la numărul populației. Aceștia au concluzionat că printre pozitivi, se aflau mai puține persoane cu grupa sanguină 0 și mai multe persone cu grupele de sânge A, B și AB, concluzionând că aceștia din urmă sunt mai susceptibili la infecția cu coronavirus.
Cel de-al doile studiu a fost efectuat de cercetătorii de la University of British Columbia, care au analizat datele de la 95 de pacienți cu afecțiuni în formă critică, internați la un spital din Vancouver. Concluzia la care au ajuns aceștia a fost că pacienții cu grupele de sânge A sau AB au dezvoltat o formă gravă a infecției, unii necesitând ventilație mecanică pentru leziunile pulmonare.
Profesorul cercetător Paolo Bonfanti, profesor de boli infecțioase la Universitatea Bicocca, dar și unul dintre autorii studiului publicat în New England Journal of Medicine, declarat: „Alături de cei trei factori de risc cunoscuți ca fiind legați de o formă mai severă a bolii, care sunt vârsta înaintată, sexul masculin și comorbiditatea, există și factori genetici, cum ar fi cei legați de expresia grupei sanguine, care pot contribui şi la explicarea motivului pentru care unii oameni dezvoltă o formă mai ușoară, iar alții, o formă mai severă a bolii”.
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…