Nu te-ai fi gândit! Boala de sezon care crește riscul unui atac de cord

Gripa este o boală extrem de contagioasă care poate uneori să atingă proporții epidemice.  Sunt studii care arată că infecțiile respiratorii acute cum este de exemplu, gripa pot crește șansele unui atac de cord cu cel puțin șase ori într-o săptămână.

Astfel, într-un studiu publicat în New England Journal of Medicine (NEJM ) și citat de specialiștii de la Healthline.com, cercetătorii de la Institutul de Științe Clinice de Evaluare și Sănătate Publică din Ontario declară că au găsit o corelație directă între infecțiile respiratorii acute – în special gripa – și infarctul miocardic acut, ca atacuri de inima.

De asemenea, specialiștii spun ca și alte infecții respiratorii cresc riscul unui atac de cord, dar nu atât de mult precum gripa.

Totodată, conform specialiștilor există dovezi care arată rolul semnificativ al infecției gripale în dezvoltarea aterosclerozei și declanșarea complicațiilor acesteia.

Atenție! Anumite anumite medicamente care se utilizează pentru a ameliora simptomele gripei – decongestionantele –  pot influența parametrii hemodinamici crescând tensiunea arterială și frecvența cardiacă. De aceea, este important să previi gripa și să nu întrerupi niciodată tratamentul recomandat de medicul tău cardiolog.

Ce este gripa:

Gripa este o afecțiune virală care se transmite de la omul bolnav, pe cale aeriană, direct prin tuse sau strănut, ori indirect, prin obiecte contaminate – batiste, veselă, mâini. Perioada contagioasă începe cu 2 – 3 zile înainte de apariția simptomelor. Primele semne de boală pot urma după 1 – 3 zile de la expunere, iar severitatea poate să varieze de la simptome minore la forme severe așa cum este insuficiența cardio-respiratorie.

De regulă, persoana în cauză confundă simptomele guturaiului cu cele ale gripei. Însă medicii spun că cele două afecțiuni sunt simplu de diferențiat. La răceală, debutul este lent, aceasta manifestându-se cu strănut, nas înfundat, febra moderată, secreții nazale, dureri de gât și tuse. Manifestările gripei sunt însă mult mai agresive iar debutul are loc brusc. Apar frisoane, migrene puternice, dureri oculare, musculare și articulare, slăbiciune, pierderea apetitului, nasul este înfundat, vocea răgușită, dureri persistente de gât.

Complicațiile gripei la pacienții cu afecțiuni cardiace

La pacienții cu afecțiuni cardiace preexistente simptomele gripei pot fi exacerbate, aceasta se poate complica ducând la pneumonie, dar, foarte important, gripa poate determina agravarea bolii cardiace.

De aceea, este foarte important să se ia toate măsurile pentru a preveni gripa și, din acest motiv, la pacienții cu afecțiuni cardiace se recomandă efectuarea anuală a vaccinului antigripal.

Vaccinarea, cea mai bună protecție împotriva gripei

Vaccinarea împotriva gripei este deosebit de importantă pentru persoanele cu afecțiuni cardiace sau care au suferit un accident vascular cerebral deoarece ele prezintă un risc crescut  de complicații cauzate de gripa. Vaccinarea a fost asociată cu rate mai scăzute ale unor evenimente cardiace în rândul persoanelor cu boli de inima, în special în rândul celor care au avut un eveniment cardiac în ultimul an.

Medicii spun ca vaccinurile antigripale sunt actualizate anual pentru a ține pasul cu virușii în schimbare, iar imunitatea scade peste un an, astfel încât vaccinarea anuală este necesară pentru a asigura cea mai bună protecție posibilă împotriva gripei.

Totodată, persoanele care suferă de boli de inimă ar trebui, de asemenea, să fie la curent cu vaccinarea pneumococică pentru a proteja împotriva bolilor pneumococice, cum ar fi pneumonia, meningita și infecțiile sanguine. Discută cu medicul tău cardiolog pentru a afla care vaccinuri pneumococice sunt recomandate pentru tine. Mai mult, persoanele cu boli de inimă sau care au suferit un accident vascular cerebral ar trebui să ia măsuri suplimentare de zi cu zi pentru prevenirea gripei. De exemplu, este indicat să se spele de multe ori pe mâini și să evite persoanele care sunt bolnave.

Tratamentul ar trebui să înceapă cât mai curând posibil, deoarece tratamentul cu medicamente antivirale funcționează cel mai bine atunci când a început mai devreme (în 48 de ore după începerea simptomelor). Aceste medicamente pot ameliora simptomele de gripă și te pot ajuta să te vindeci mai repede. De asemenea, acestea pot preveni probleme grave de sănătate care pot rezulta din boala gripei.

Recent Posts

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

5 minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

24 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

55 de minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

o oră ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

2 ore ago

Citeste si: