Din cuprinsul articolului
Gripa în scădere. Conform datelor furnizate de către Organizația Mondială a Sănătății, numărul cazurilor de gripă a scăzut la nivel global cu aproximativ 98%, raportat la aceeași perioadă a anului trecut.
Gripa în scădere. Să fie oare din cauza pandemiei?
Ei bine, explicațiile sunt multiple. În primul rând măsurile de protecție luate de cetățeni atât la nivel de igienă, cât și purtarea măștii de protecție, dar și distanțarea socială au contribuit la reducerea transmiterii virozei.
O altă explicție interesantă ar fi că un om infestat cu un virus, are șanse reduse de a fi infectat de un alt virus în același timp. Această explicație vine din partea Institutului de Sănătate din Anglia, care a recoltat probe de la aproximativ 20.000 de persoane pe parcursul a patru luni de zile.
Anamaria Dobrotă, medic infecţionist comentează această teorie a interferenţei virale: „Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit. Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus, apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri. De aici, poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen.“
Conform datelor puse la dispoziție de către Institutul Național de Sănătate Publică în săptămâna 12.10 – 18.10, în țara noastră au fost raportate doar 5 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 20 de cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.
Scăderea cea mai amplă a cazurilor de gripă a fost înregistrată în China. Conform raportărilor Ministerului Sănătății din China, numărul cazurilor de gripă a scăzut cu peste 90%, de la o medie de aproximativ 290.000 de cazuri pe lună, la doar 23.000.
Și Coreea de Sud a raportat o scădere cu 83% a cazurilor de gripă față de aceeași perioadă a anului trecut.