Din cuprinsul articolului
În perioada 15-21 ianuarie s-au înregistrat peste 120.000 de cazuri de viroze respiratorii, cu aproape o cincime mai mult comparativ cu aceeaşi săptămână a anului trecut.
18 persoane au murit în România în ultima săptămână din cauza gripei, iar numărul total de decese cauzate de această boală este de 40 în acest an, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică.
În perioada 15-21 ianuarie s-au înregistrat peste 120.000 de cazuri de viroze respiratorii, cu aproape o cincime mai mult comparativ cu aceeaşi săptămână a anului trecut.
În acelaşi interval s-au înregistrat aproape 7.000 de cazuri de gripă clinică de nivel naţional, cele mai multe fiind în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Prahova şi Constanţa.
Puţin peste 1 milion de persoane s-au vaccinat antigripal în acest sezon, majoritatea din rândul celor care beneficiază de decontare în regim compensat.
Spitalele din întreaga ţară se confruntă cu o creştere a numărului celor care ajung la Unităţile de Primiri Urgenţe. Şi la Târgu Mureş, Secţia de Pediatrie este ocupată peste capacitate de copii internaţi cu diferite forme de infecţii respiratorii, inclusiv gripă, şi rujeolă. Cei mai tineri pacienţi sunt bebeluşi de câteva zile. Din lipsă de paturi, medicii sunt nevoiţi să amâne internarea unora dintre bolnavi, a spus şefa clinicii, medicul Oana Mărginean.
Oana Mărginean pentru RRA: „Am pus paturi suplimentare, încercăm să izolăm pe cât posibil cazurile de diverse infecţii. Ne descurcăm, dar sunt foarte multe cazuri, pentru că nu reuşim să externăm cât se internează.
Şi acuma, de exemplu, este în SMURD copil care să aştepte ca să putem să eliberăm loc. E plină Terapia Intensivă nu mai e niciun loc.
Sunt şase locuri, dar sunt copii şi la adulţi puşi şi sunt şi copil în mijlocul salon, şi sunt mai mulţi, nu ştiu, opt sau nouă, deci sunt şi acolo foarte mulţi şi nu avem locuri”.
Recomandarea cadrelor medicale în cazul în care manifestați probleme respiratorii este izolarea și tratamentul. Cu toate acestea, unele persoane manifestă forme mai agresive, fiind necesară intervenția medicilor. Când trebuie să ne prezentăm la medicul de famulie sau la camera de gardă.
„Din punctul meu de vedere, orice om care începe să aibă o manifestare respiratorie primele 24 de ore ar trebui să stea cuminte acasă și să încerce să se trateze, ca să zic așa, tradițional; adică cu antiinflamatorii și cu antitermice și simptomatice – picături de nas, eventual un sirop de tuse, niște dropsuri din acestea pentru gât.
Dacă după 24 de ore persistă simptomatologia sau se accentuează, recomandabil este să se adreseze medicului de familie. Și medicul de familie, pe baza examenului clinic și pe baza comorbidităților și a tuturor informațiilor pe care le are despre pacient, poate decide dacă acel pacient se poate trata în continuare la domiciliu sau este nevoie de trimitere către camera de gardă a unui spital”, a explicat doctorul Apostolescu.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…