Femeile au fost mult timp dezavantajate în multe privințe, cum ar fi puterea socială și economică, care le restricționează accesul la nevoile vieții, inclusiv la îngrijirea sănătății. Cu cât nivelul dezavantajului este mai mare, cu atât este mai mare impactul negativ asupra sănătății.
Faptul că ești bărbat sau femeie are un impact semnificativ asupra sănătății. Pe lângă diferențele biologice, genul rămâne un determinant social important al sănătății, deoarece sănătatea femeilor este influențată și de condiții precum sărăcia, angajarea și responsabilitățile familiale. Iar luna martie, în care le celebrăm delicatețea, eleganța și fragilitatea, e un pretext extrem de potrivit să ne oprim o clipă și asupra importanței sănătății femeilor din viețile noastre.
Chiar dacă ratele principalelor cauze de deces sunt similare la femei și bărbați, femeile au experiențe diferite în cazul unor boli precum bolile cardiovasculare, cancerul, depresia sau demența.
Boala cardiovasculară
Boala cardiovasculară este principala cauză de deces (35%) în rândul femeilor la nivel global. Debutul apare la o vârstă mai târzie la femei decât la bărbați, dar în general, riscul de accident vascular cerebral pe parcursul vieții la femei îl depășește pe cel de la bărbați.
Multe aspecte ale bolilor cardiovasculare variază între femei și bărbați, inclusiv factori de risc, prevalență, fiziologie, simptome, răspuns la intervenție și rezultat. Riscul de boli cardiovasculare în rândul celor cu diabet și printre fumători este, de asemenea, mai mare la femei.
Cancerul
Femeile și bărbații au un risc aproximativ egal de deces din cauza cancerului, însă incidența relativă a diferitelor tipuri de cancer variază în funcție de gen. La nivel global, cele mai comune trei tipuri de cancer ale femeilor în 2020 au fost cancerul de sân, pulmonar și colorectal (conform datelor World Cancer Research Fund International). Acestea trei reprezintă 44,5% din toate cazurile de cancer la femei.
În timp ce ratele de deces prin cancer au evoluat rapid în secolul XX, creșterea a fost mai mică și s-a produs mai târziu la femei, din cauza diferențelor dintre ratele de fumat. Mai recent, ratele mortalității cauzate de cancer au început să scadă pe măsură ce consumul de tutun devine mai puțin frecvent. Între 1991 și 2012, rata mortalității la femei a scăzut cu 19% (mai puțin decât la bărbați), arată date din 2016.
Mai multe femei mor de cancer pulmonar în fiecare an decât din cauza cancerului de sân, ovarian și uter combinat. Iar fumatul este principalul vinovat de apariția cancerului pulmonar: aproximativ 80% dintre persoanele care au cancer pulmonar sunt sau au fost fumătoare. Cercetările arată că femeile sunt mai predispuse decât bărbații la această formă a bolii. În fiecare an, mai multe femei mor de cancer pulmonar decât din cauza cancerului de sân, ovarian și uter împreună.
Când te gândești la sănătatea femeilor, sunt multe de luat în considerare. Dar o bună informare care să le conducă la alegeri mai puțin riscante poate fi cheia pentru a se bucura de o viață sănătoasă și echilibrată.
Material susţinut de Philip Morris România