Din cuprinsul articolului
Când decidem că vrem să mâncăm de post este bine să ne pregătim, iar asta presupune atât partea mentală cât și cea alimentară”, arată dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în nutriție și nutrinogenomică, pentru evz.ro.
El arată că prima greșeală pe care o facem e aceea că ne repezim în produse grase sau sintetice, care ne dezechilibrează organismul. „Alimentația în post nu este una întâmplătoare, majoritatea persoanelor luând în greutate pentru că iau decizii nepotrivite, cum ar fi pâine, zacuscă, soia și cartofi prăjiți, iar alții scad în greutate prin subalimentare. Nu poți intra în perioada de post după ce ai îngurgitat cantități industriale de alimente, combinate greșit și deodată… restricția. Și nici nu poți reveni la obiceiurile alimentare nepotrivite, după post. În fiecare an se umplu camerele de gardă ale spitalelor de urgență de „mâncăi” care au ținut post, iar mai apoi au „scăpat” în fleici și salată de boef”, arată acesta.
Medicul spune că e bine să controlezi pofta de mâncare. „Consumați în post vegetale bogate în proteine, întrucât numai proteinele ne dau starea de sațietate. Ca exemplu, lintea verde, năutul, fasolea boabe cât mai închisă la culoare, fasolea verde și ciupercile, gătite la abur și cuptor.
Soia are o cantitate mare de proteine, dar și o mare cantitate de grăsimi vegetale și nu este indicată tuturor. Totodată, soia este un fitoestrogen contraindicat în cantități mari femeilor cu patologii de sân și ginecologice.
Folosiți-vă imaginația și combinați alimentele vegetale cu cantități mari de proteine cu fructele nu foarte bogate în zahăr și legumele de culoare verde”, arată dr. Florin Ioan Bălănică. O altă mare greșeală e aceea că, practic, înecăm în ulei tot ce gătim, ceea ce transformă bucatele în adevărate bombe calorice.
„Nu folosiți ulei în exces, câteva felii de pâine albă cu zacuscă reprezintă o bombă calorică pentru orice organism. Gătiți în loc de zacuscă, o tocăniță de legume, de exemplu de dovlecei și ciuperci și nu folosiți ulei, ci o supă de rădăcinoase.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…