Metodele „băbeşti” de contracepţie sunt o loterie: eficienţa lor ţine de noroc: spălăturile nu elimină spermatozoizii, iar metoda calendarului e valabilă doar în cazul ciclului regulat.
1. Spălăturile previn sarcinile nedorite
FALS. Este un mit care nu vrea să dispară. „În timpuri străvechi, multă lume avea o sticluţă de oţet pe chiuveta din baie, pentru spălături după contactul sexual. Odată cu trecerea timpului, s-au schimbat şi miturile spălăturilor: s-a răspândit zvonul că o spălătură eficientă ar fi cea cu Coca-Cola”, explică dr. Ruth Westheimer, în cartea „Enciclopedia sexului”. Medicii spun însă că spălăturile nu sunt o metodă de contracepţie eficientă, pentru că riscaţi „să împingeţi” şi mai mult spermatozoizii spre ovul.
2. O femeie nu poate rămâne însărcinată dacă nu are orgasm
FALS. „Este adevărat că orgasmul poate favoriza sarcina, întrucât contracţiile vaginale determină colul uterin să se scufunde în rezerva de spermă în vagin, însă o femeie poate să rămână gravidă şi fără să aibă orgasm”, explică dr. Ciprian Pop, medic ginecolog-obstetrician.
3. Raporturile sexuale în timpul menstruaţiei sunt sigure
FALS. Contactul sexual în timpul menstruaţiei este relativ mai sigur decât în alte momente, dar nu toate femeile au un ciclu atât de regulat, astfel încât în timpul menstruaţiei să nu apară niciun ovul. „Oricum, actele sexuale în timpul menstruaţiei nu se recomandă, pentru că există risc de infecţii”, adaugă medicul.
4. Metoda calendarului
RELATIV. Această metodă funcţionează doar dacă femeia are un ciclu regulat de 28 de zile. Ceea ce este relativ sigur despre ciclul menstrual este că din ziua în care are loc ovulaţia până la apariţia ciclului menstrual trec aproximativ 14 zile. Intervalul în care poţi rămâne însărcinată este între ziua a 9-a şi ziua a 16-a (4-5 zile înainte e ovulaţia şi 1-2 zile după ovulaţie). Vestea proastă este că la unele femei pot exista variaţii hormonale, care dau peste cap „socoteala”.
5. Metoda coitus interruptus
REALTIV. Chiar înainte de ejaculare, glanda eliberează câteva picături de fluid în vârful penisului aflat în erecţie, iar acest lichid acţionează ca un lubrifiant pentru milioanele de spermatozoizi care se eliberează ulterior Însă, şi acest lichid conţine câteva mii de spermatozoizi, unul singur fiind suficient pentru fertilizarea unui ovul. „Dacă bărbatul reuşeşte sau nu să se retragă şi să ejaculeze în afara vaginului este irelevant. Totuşi, metoda poate să funcţioneze la fel de bine ani de zile fără ca partenerii să aibă neapărat probleme de fertilitate. În timp, însă poate să provoace tulburări psihice bărbaţilor care se abţin”, explică medicul ginecolog Ciprian Pop.
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…