Greșeli în timpul spălatului pe dinți și cum periem corect dinții

   Periajul dentar este extrem de important pentru igiena orală, cât și pentru sănătatea generală. Cu toate acestea, multe persoane pot reduce eficiența periajului prin necunoașterea metodei corecte de periaj sau prin comiterea unor greșeli. 

Greșeli frecvente în periajul dentar:

  1. Folosirea unei periuțe de dinți necorespunzătoare

     Primul pas în periajul dinților este alegerea periuței de dinți potrivite. Perii periuței de dinți sunt foarte importanți și diferă în funcție de necesitățile pacienților. Dacă aveți dinții sensibili și știți ca aplicați mai multă presiune la periaj sunt recomandate periuțele de dinți cu  perii moi sau extra moi. Dacă nu aveți probleme și considerați că realizați un periaj corect, puteti utiliza perii medii. Periuțele cu perii duri NU sunt recomandate pentru că pot produce retracții gingivale. Tipul de duritate al periilor este de obicei vizibil pe ambalajul periuței de dinți.

     De asemenea, este importantă și dimensiunea periuței. Alegeți una potrivită cavității dvs. bucale, care sa vă permită să periați toate suprafețele dentare cu ușurință.

      În ceea ce privește tipul periuței de dinți, manuală sau electrică, rămâne la alegerea pacientului în funcție de preferințele proprii.

  1. Tehnica de periaj incorectă

     Periajul tare poate deteriora smalțul dentar și poate irita gingiile, astfel este indicat să periați cu mișcări delicate. Este mai eficient să vă periați cu o mișcare circulară, cum ar fi masarea dinților și a gingiilor.

    Nu vă grăbiți atunci când vă spălați pe dinți. Fiecare periaj ar trebui să dureze cel puțin două minute și să fie repetat de cel puțin două ori pe zi.

 Este important să curățați fiecare zonă în mod uniform, acordând atenție fiecărei suprafețe dentare.

    Tehnica corectă de periaj constă în poziționarea capătului periuței într-un unghi de 45° la nivelul coletului dinților și realizarea de mișcări verticale de 5-7 ori, pe fiecare grup dentar și pe toate suprafețele dentare.

      Nu uitați să curățați și limba în timpul procesului de periaj. Bacteriile acumulate pe suprafața limbii pot cauza respirația urât mirositoare. Puteți folosi un curățător de limbă (racletă) sau partea din spate a unei periuțe de dinți pentru a vă curăța limba.

     Cu o tehnică de periaj adecvată, vă puteți proteja sănătatea orală prin curățarea eficientă a dinților și a gingiilor.

  1. Nu înlocuiți periuța de dinți când ar trebui

     Schimbați regulat periuța de dinți. Periuța de dinți ar trebui schimbată la fiecare 3 luni  sau de fiecare dată când observați că perii periuței s-au tocit sau rupt.

    Dacă ați fost bolnav, ați avut mai mulți germeni decât de obicei în cavitatea orală, iar aceștia pot fi transferați pe periuța de dinți. Asigurați-vă că schimbați periuțele la aproximativ trei zile după boală, astfel încât să nu reintroduceți bacteriile în corpul dumneavoastră.

  1. Periați imediat după masă

     Este  bine să așteptați  30-60 de minute după masă pentru a vă asigura că nivelul de aciditate al secreției salivare scade și apoi spălați-vă pe dinți.

     Alimentele acide consumate după masă pot deteriora smalțul dentar.

  1. Folosirea rar sau deloc a aței dentare și a apei de gură

    Chiar dacă vă periați dinții corect, este foarte dificil (dacă nu chiar imposibil) să patrundeți cu periuța în spațiile interdentare. Mai mult, spațiile dintre dinți sunt un loc predilect de depunere al plăcii dentare care dacă nu este îndepărtată va favoriza apariția cariilor interdentare sau a sângerărilor gingivale.

    Pe lângă periaj, este important să folosiți și produse auxiliare, cum ar fi ața dentară și apa de gură. 

   Cu ajutorul aței dentare puteți îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare dintre dinți. Apa de gură ajută la eliminarea bacteriilor și a mirosurilor neplăcute din gură.

  1. Lipsa controalelor dentare regulate în cabinetul de stomatologie

Periajul dinților este o parte importantă a unei rutine regulate de sănătate dentară. Cu toate acestea, este foarte important să nu neglijați controalele dentare regulate.

   Controalele regulate la medicul dentist permit monitorizarea sănătății dentare și a gingiilor, precum și diagnosticarea și tratamentul precoce. Este bine sa vizitati medicul stomatolog de 2 ori pe an.

Prin evitarea greșelilor și aplicarea metodei corecte de periaj dentar, puteți asigura o igienă orală bună și vă puteți simți mai bine cu un zâmbet sănătos. Nu uitați că obiceiul periajului regulat al dinților are un efect pozitiv asupra sănătății orale pe termen lung!

Bibliografie:

https://www.nhs.uk/live-well/healthy-teeth-and-gums/how-to-keep-your-teeth-clean/

https://www.healthline.com/health/should-you-brush-your-teeth-before-or-after-breakfast

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

7 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

8 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

8 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

9 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

9 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

9 ore ago

Citeste si: