Sari la conținut

Greșeli de alimentație care pot provoca intoxicație cu mercur. Primele semne de alarmă

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Intoxicația cu mercur. Mercurul face parte din categoria metalelor grele. În varianta organică, mercurul nu este periculos pentru sănătatea omului, însă atunci când este transformat de culturile bacteriene în metilmercur, acesta devine un pericol serios.

Dacă și tu consumi aceste alimente, află că te poți expune mercurului, chiar dacă, în primă fază, ai putea crede că această intoxicație nu reprezintă un risc pentru tine.

Tipuri de pește cu cel mai mare conținut de mercur

Care sunt alimentele ce îți pot ridica un semn de întrebare? Ei bine, sunt pe lista multor persoane care aleg să se hrănească sănătos.

Dacă ești fan pește și fructe de mare, află că metilmercurul poate reprezenta un motiv de îngrijorare.

Cazurile grave de intoxicație cu mercur sunt destul de rare, însă studiile au arătat, de pildă, că 5-10% dintre americani au în organism un nivel mare de mercur, din cauza expunerii îndelungate la metilmercurul din pește.

Cum poți reduce riscul de intoxicație cu mercur? Nu mânca pește și fructe de mare mai des de 3 ori pe săptămână!

Peștele cel mai periculos, care poate conține cea mai mare cantitate de mercur este peștele spadă, macroul, tonul sau rechinul.

Intoxicația cu mercur se depistează exclusiv prin efectuarea analizelor de sânge și a urinei.

Cele mai sensibile persoane la consumul de peşte cu mercur sunt femeile însărcinate, femeile care vor să rămână însaărcinate, femeile care alăptează şi copiii. în cazul lor, consumul de carne de peşte cu un conţinut ridicat de mercur trebuie evitat.

Tipurile de pește care prezintă cele mai mici riscuri din punct de vedere al intoxicației cu mercur sunt somonul și codul.

De asemenea, și păstrăvul de acvacultură, aflat în mediu protejat.

Simptomele îngrijorătoare ale intoxicației cu mercur

  • Apariția problemelor respiratorii (acumulare de mercur la nivel pulmonar)
  • Tremor, probleme de coordonare, lipsa echilibrului, slăbiciune musculară
  • Probleme neurologice – expunerea la mercurul elementar prin inhalarea vaporilor de mercur poate afecta creierul și sistemul nervos, cauzand probleme neurologice precum: dureri de cap, amețeli, declinul funcțiilor cognitive sau chiar pierderea vederii.

În cazul acestor simptome, trebuie să vă prezentați la medic și să vă faceți un set de analize.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel