Sari la conținut

Greșeala pe care o facem cu toții când folosim dezinfectante pentru mâini. Devin ineficiente și nu ne mai protejează de virusuri

„super-bacteriilor”

Atenție când folosiți dezinfectante pentru mâini. Deși spălarea mâinilor cu apă și săpun e cea mai eficientă măsură de a îndepărta virusurile și bacteriile, atunci când nu avem acces la o sursă de apă, putem folosi geluri dezinfectante pe bază de alcool. Acestea sunt, de asemenea, eficiente însă cu condiția să le folosim corect. 

”Un astfel de produs de dezinfectat trebuie să aibă, cel puțin, 70% alcool ca să fie eficient. Unele persoane sunt tentate să își facă singure produse de dezinfectat folosind băuturi alcoolice, însă acestea, chiar și cele mai tari au în jur de 40% alcool, ceea ce înseamnă că nu vor distruge virusurile,” a explicat prof. Mark Wilcox, pentru dailymail. 

Sfatul microbiologului e să folosiți gel antibacterian de fiecare dată când ați pus mâna pe o suprafață potențial contaminată, așa cum sunt suprafețele din mijloacele de transport în comun sau din magazine. Este foarte important, însă să îl folosiți corect.

Atenție când folosiți dezinfectante pentru mâini

Greșeala pe care mulți o fac e că nu aplică gel și la nivelul încheieturilor și pe dosul palmelor. ”E important să folosiți suficient gel și să acoperiți întreaga suprafața a mâinilor, inclusiv pe înceheieturi, dosul palmelor și între degete,” a precizat prof. Mark Wilcox.

Folosirea produselor dezinfectante pentru mâini, pe bază de alcool, vă protejează de virusuri și bacterii, însă dacă le folosiți frecvent vă vor usca foarte tare pielea, un lucru problematic pentru cei care au eczeme sau dermatită.

Unele geluri înlocuiesc alcool cu triclosan, însă acesta nu este eficient în distrugerea coronavirusului. Altă substanță care distruge coronavirusul este clorul, însă nu e indicat să îl folosești pentru dezinfectarea mâinilor pentru că îți va distruge pielea.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel