Sari la conținut

Greșeala pe care o fac multe gospodine. Medic: „Așa faci toxiinfecție alimentară chiar la tine acasă”

siguranța alimentară
Sursa: Unsplash

Soarele, căldura și produsele alimentare perisabile reprezintă una dintre cele mai primejdioase combinații în timpul sezonului cald. Medicul Anca Hâncu discută în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu privire la cele mai periculoase alimente care au legătură cu tulburările digestive din timpul verii, însă și una dintre cele mai grave erori din bucătărie care poate duce la intoxicații alimentare.

„Înainte de a găti sau a mânca ceva trebuie să ne spălăm pe mâini. Foarte important este şi spălatul cu atenție al fructelor, al legumelor. Când spălăm carnea şi legumele, nu le amestecăm pentru că se contaminează unele de la celelalte și noi, după aceea, vom mânca un fruct contaminat de la carnea de pui care nu a fost gătită.

Nu gustați din alimentele care nu sunt încă gătite complet. Deci, dacă facem o tocăniță de pui cu legume, nu gustăm până nu este gata, pentru că așa faci toxiinfecție alimentară chiar la tine acasă”.

Frigiderul trebuie să fie şi el bine compartimentat. Să avem un sertar special pentru lactate, sertar pentru ouă, pentru carne, pentru mâncare gătită, pentru legume și fructe.

Putem mânca un aliment lăsat la temperatura ambiantă în maxim două ore.

Atunci când mergem la plajă, să încercăm să avem cu noi genți frigorifice. Să ținem aceste alimente separat de apă, tocmai pentru că la apă ne ducem mai des și deschidem mai des recipientele și gențile respective. E important, totuși, să ținem cont de aceste sfaturi dacă vrem să avem o vacanță reușită.”, a spus medicul.

Consumul și păstrarea alimentelor pe timp de vara

– reglați corect termostatul în frigider
– nu umpleți excesiv frigiderul
– refrigerați alimentele în timp util
– țineți mâncarea fierbinte la temperatura constantă
– separați carnea crudă și fructele de mare de mâncarea gătită
– păstrați corect resturile de mâncare
– regula de 2 ore: nu consumați niciodată mâncarea ținută în afara frigiderului mai mult de două ore
– acordați o atenție sporită igienei
– gătiți carnea la temperaturi cât mai ridicate
– nu refolosiți aceleași farfurii în timpul gătitului
– păstrați preparatele marinate la frigider
– feriți și condimentele de căldură

Cele mai periculoase alimente asociate cu afecţiunile digestive vara

– carnea
– mezelurile
– ouăle
– lactatele
-peștele, notează Antena 3 CNN.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel