Greșeala pe care o fac cei care ajung prea târziu la medic. Ce saturație de oxigen e considerată alarmantă

Saturația de oxigen. Cea mai mare greșeală pe care o fac românii care au simptome de viroză în valul 4 al pandemiei este că întârzie prea mult înainte să meargă la medic. Ei se tratează singuri acasă și ajung la spital când boala a evoluat spreo formă mai gravă.

COVID-19, boala produsă de virusul SARS-CoV-2, este o afecțiune cu evoluție neașteptată și care poate evolua rapid în timp scurt, susțin medicii.
Saturația oxigenului din sânge este un aspect esențial în cazul unui pacient cu test pozitiv, chiar dacă nu are simptome severe.

Încă de anul trecut, din timpul valurilor anterioare ale pandemiei, medicul Beatrice Mahler, Managerul Institutului „Marius Nasta” spunea la Digi 24 că persoanele care au simptome de COVID -19 trebuie să-și monitorizeze saturația oxigenului în sânge.

Se poate face acest lucru cu niște aparate simple, ușor de folosit, numite pulsoximetre, care se găsesc în farmacii sau care se pot comanda online, dar și cu ajutorul unor aplicații smartphone.

Saturația de oxigen îngrijorătoare

Ele pot fi folosite eficient acasă și ne pot salva viața. Trebuie să ne facem probleme atunci când saturația scade sub 93 la sută și când pulsul crește peste 100.

Dacă un pulsoximetru indică o saturație de 93 la sută sau mai mică, trebuie să suni de urgență la 112 sau să te prezinți de urgență la un spital COVID-19.

La această saturație e nevoie de un aparat de oxigen, permanent, a explicat dr. Mahler. Trebuie știut, de asemenea, că valoarea normală a saturației de oxigen NU este sută la sută.

„Când acest procent de oxigenare scade sub 93 la sută în interiorul corpului nostru, proteinele, care sunt sintetizate de organism ca răspuns la inflamație, încep să ocupe acei săculeți de aer (din plămân) și, practic, oxigenul pe care noi îl introducem în organism în momentul în care tragem aer în piept nu mai reușește să ajungă în sânge. Prin urmare, organele nu mai sunt oxigenate eficient și atunci apar și alte procese care pot să ducă la deteriorarea rapidă a organismului”, a arătat dr. Beatrice Mahler.

Alte simptome de alarmă

Alt semn care poate să indice o eventuală evoluție nefavorabilă este numărul de respirații într-un minut. În mod normal, trebuie să avem 18 respirații într-un minut.

Când numărul de respirații ajunge la 30, avem o problemă care trebuie să ne determine să chemăm ambulanța la domiciliu sau să mergem la primul spital.

Alte simptome îngrijorătoare raportate de pacienți și specialiști și care trebuie să ne determine să mergem de urgență la un medic pentru a primi un tratament adecvat sau să sunăm la ambulanță sunt:

  • tuse,
  • temperatură,
  • stări de vomă și/sau diaree,
  • dureri de cap.

Trebuie evitată pe cât posibil automedicația, pentru COVID-19 fiind necesar un tratament specific, care să țină cont atât de evoluția virusului cât și de celelalte afecțiuni ale pacientului și care poate fi prescris doar de un specialist.

 

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

3 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

4 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

5 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: