Sari la conținut

Greșeala pe care mulți români o fac vara. Oftalmolog: Pe româneşte înseamnă ochi prăjiţi

afectiuni oculare
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Semne ca ai probleme cu ochii

Greșeala pe care mulți români o fac vara. Roxana Cozubaș, medic oftalmolog, a explicat la Antena 3 cât de importanți sunt ochelarii de soare, pe care mulți oameni nu îi utilizează.

„E important să ştim că nu ne putem da cu creme în ochi, deci trebuie să facem cumva să protejăm pielea ochilor, pielea, dar şi ţesuturile care fac parte din globul ocular.

Vorbim despre o prevenţie, care înseamnă pălării, şepcii, ochelari de soare şi de sfânta ora de expunere la soare. Cumva să evităm orele în care radiaţiile sunt foarte puternice.

Adesea, noi ne expunem la soare în jurul orei 10 sau în jurul orei 16, ore la care soarele fie se află în creştere, fie la apus şi atunci ochii sunt direct expuşi.

De exemplu, la ora 12-13, soarele este sus pe cer şi suntem protejaţi de zona frunţii. Pe când, dacă vorbim de un soare care este la nivelul ochilor, acesta este foarte dăunător”, a spus medicul Roxana Cozubaş, joi, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Soarele produce arsuri şi la nivelul ochilor

Atunci când conducem, suntem cumva protejaţi de parbrizul maşinii, pentru că acesta conţine un filtru de protecţie împotriva radiaţiilor UV.

Atunci când stăm cu ochii expuşi, fie la o zăpadă foarte multă, fie vara la mare, atunci când soarele vine din toate direcţiile, atunci poţi avea o oftalmie de zăpadă sau o oftalmie de vară. Pe româneşte înseamnă ochi prăjiţi.

Ce simţim când retina este arsă de soare

Doare foarte tare. Corneea este foarte sensibilă la tot ce înseamnă durere, de aceea atunci când intră un firicel de praf sau păr, avem impresia că ne-a intrat un elefant în ochi.

Doare foarte tare şi nu te mai lasă să deschizi ochii. Este o urgenţă de tratat cât mai repede. Poate apărea o cicatrice, pe care nu mai ai cum să o vindeci.

Cum ne protejăm ochii când mergem la piscină

Când mergem la piscină există un pericol să rămâi mai sensibil. De exemplu, copiii care merg la bazin tot timpul anului, ei au ochii roşii mai mereu.

În acest context, să încerci să diluezi cât mai mult factorul alergenic. Ieşi din piscină sau din mare, pui două picături de lacrimi artificiale. Poţi să foloseşti şi ser fiziologic, dar nu este atât de eficient.

Pericolul când nu purtăm ochelari de soare vara

Aceste plastice ne dilată pupilele şi avem în spatele lor o cantitate mult mai mare de ultraviolete. Noi avem acest filtru natural care este pupila, care atunci când simte lumină, ştie să se strângă, iar dacă am pus acest plastic colorat în faţă şi am făcut întuneric, atunci zice că este întuneric şi dilată pupila. În spatele ochiului va intra o cantitate şi mai mare de ultraviolete.

Există ochelari de soare cu dioptrie, fie poţi opta pentru varianta de lentile de contact pentru vedere şi ochelari de soare de calitate”, a mai spus medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel