Din cuprinsul articolului
Cartofii sunt una dintre cele mai populare și versatile legume din lume. Pot fi gătiți în tocane, salate, cartofi prăjiți și alte feluri de mâncare. Piure, coapți sau aburiți, cartofii reprezintă un plus sățios la aproape orice masă. Sunt bogați în nutrienți, inclusiv potasiu, fier și vitaminele C și B6 . Acestea fiind spuse, modul în care gătiți cartofii le poate reduce foarte mult beneficiile, iar evitarea următoarelor greșeli vă poate ajuta să profitați la maximum de ei.
Greșeala majoră pe care o facem când gătim cartofii
O metodă de a găti cartofii care adaugă o cantitate considerabilă de calorii este prăjirea lor. Potrivit Healthline, un cartof mediu are aproximativ 168 de calorii, în timp ce o porție medie de cartofi prăjiți are aproximativ 365 de calorii. Prăjirea nu numai că adaugă calorii în dieta ta, ci și grăsime. Cartofii nu conțin nicio grăsime, dar grăsimea suplimentară din prăjirea lor poate duce la creșterea în greutate.
Mulți dintre nutrienții din cartofi se află în coajă
Mulți dintre nutrienții din cartofi se află în coajă, așa că ar trebui să vă abțineți să la mai aruncați coaja. Coaja cartofului conține aproximativ 30-40% din conținutul de vitamina C, vitamina B6 și tiamină a cartofului. De asemenea, conține aproximativ jumătate din niacina găsită într-un cartof.
O sută de grame de coajă are o cantitate dublă de nutrienți
Coaja oferă, de asem enea, aproximativ 88% din fierul total găsit într-un cartof, precum și 20% din potasiu și 15% din magneziu. Grame pe gram, cojile de cartofi sunt destul de hrănitoare. O sută de grame de coajă are o cantitate dublă de nutrienți, de cinci ori mai mult de riboflavină, de șapte ori mai mult de calciu și de 17 ori mai mult fier decât 100 de grame de carne de cartof.
Modul de gătire le poate reduce foarte mult beneficiile
Experții sugerează să se spele cartofii cu o perie moale sub jet de apă rece. Acest lucru va elimina orice murdărie care ar putea fi pe suprafața cartofilor. Apoi uscați cu o cârpă curată.