Sari la conținut

Greșeala făcută de mulți atunci când consumă cartofi: Poate provoca moartea

Cartofi
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Greseala acre poate duce la deces

Greșeala făcută de mulți. Cartofii sunt consumați de multe persoane la diverse mese. Se pot prepara în diferite moduri și există numeroase rețete delicioase. Însă, în anumite cazuri, această legumă poate avea un compus periculos, care poate da simptome grave și se poate ajunge chiar la deces.

O grădinăreasă cu experiență a vorbit despre o greșeală pe care multe persoane o fac atunci când consumă cartofi. În unele cazuri, ar putea chiar să fie “amenințătoare pentru viață”.

Dacă ai lăsat cartofii în dulap timp de câteva săptămâni, s-ar putea să vezi că aceștia au început să încolțească sau chiar să devină verzi.

cartofi
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Cartofii care încolțesc nu trebuie consumați

Germenii nu trebuie consumați și, chiar dacă multe persoane îi taie, folosesc cartofii în mod obișnuit. Cu toate acestea, cartofii care încolțesc sau înverzesc nu trebuie consumați.

Dacă cartofii încolțesc sau devin verzi, aceștia au un compus numit “solanină”. Acesta este un “pesticid natural”, care ține dăunătorii departe de plantă, mai spune grădinăreasa.

78 de elevi s-au îmbolnăvit grav după ce au consumat cartofi

„Dacă este ingerat de oameni în cantitățile potrivite, poate provoca vărsături, greață, paralizie și chiar moarte în unele cazuri”, a explicat aceasta pe TikTok.

În continuare, femeia a dezvăluit o poveste reală, petrecută în urmă cu ceva timp. La momentul respectiv, 78 de elevi s-au îmbolnăvit grav după ce au consumat cartofi, lăsați la școală în timpul vacanței de vară.

Simptome

Elevii au mâncat cartofi fierți, cu o concentrație mare de solanină. Aceștia au avut simptome precum vărsături, dureri abdominale și chiar depresie sistemului nervos central, potrivit British Medical Journal.

Deși niciunul dintre elevi nu a murit după consumul de cartofi, mai mulți au intrat în comă. În termen de cinci zile, toți și-au revenit complet, din fericire. Unii au continuat, timp de câteva zile după acea întâmplare, să aibă halucinații.
Ce poți face cu cartofii încolțiți

Deși nu este recomandat să consumi cartofii încolțiți sau care au început să înverzească, îi poți utiliza în alte scopuri. De exemplu, poți începe să-ți cultivi propriii cartofi în grădină.

Trebuie doar să îndepărtezi majoritatea germenilor, în afară de cei de deasupra. După aceea, îi poți așeza într-o tavă de semințe și să îi pui “într-un loc însorit”. Pervazul unei ferestre sau o seră sunt locuri ideale, potrivit express.co.uk.

Poți consuma cartofii în siguranță doar dacă îndepărtezi toți germenii, iar cartoful nu este “zbârcit”, după cum spune Lauren Harris-Pincus, specialist în nutriție.

„Din păcate, gătitul nu distruge acești compuși, așa că nu este recomandabil să preparați sau să mâncați cartofi cu germeni sau părți verzi.Cu toate acestea, este probabil în regulă să mâncați cartofi care au germinat dacă puteți tăia întregul germen și orice părți cu tentă verde ale cartofului și dacă nu sunt încrețiți și zbârciți. Folosesc un cuțit de curățat pentru a scoate ochii după ce am tăiat germenii, iar dacă există mai mult de o zonă mică care arată verde, arunc cartoful”, a explicat aceasta pentru Eating Well.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel