Categories: Glosar medical

GRELINA – hormonul foamei. Cum poţi controla pofta de mâncare

Funcțiile hormonale sunt implicate în procesele metabolice și, prin urmare, nu pot fi ignorate atunci când avem în vedere pierderea în greutate, important este să le menținem într-un echilibru sănătos.

Pierderea în greutate nu este un proces simplu, deoarece sunt implicate procese metabolice care sunt în afara soluțiilor externe. Hormonii influențează aceste procese și unul dintre ele, numit grelină, face obiectul cercetărilor din ultimii ani, având în vedere rolul său important în reglarea comportamentului alimentar.

Lucrările științifice din ultimii ani au popularizat rolul esenţial al acestui hormon peptidic (format prin unirea mai multor aminoacizi) secretat de stomac , cunoscut colocvial sub numele de „hormonul foamei”.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

În mod normal, atunci când stomacul este gol, se eliberează acest hormon, care apoi călătorește prin fluxul sanguin către creier, determinând senzația de foame.

De altfel, numeroase studii clinice pe animale și oameni au confirmat rolul său cheie în reglarea comportamentului alimentar: stimulează apetitul și, prin urmare, influențează echilibrul energetic și, în consecință, greutatea corporală.

În acest fel, persoanele obeze care reușesc să slăbească pot suferi un tip de efect de rebound într-o fază ulterioară deoarece se declanșează o creștere a funcției acestui hormon.

În ultimii ani, diverse descoperiri științifice au demonstrat modul în care poate fi controlată acțiunea grelinei prin stabilizarea nivelurilor plasmatice ale acestui hormon. Unul dintre aceste studii, realizat de profesioniști de la Clinica Mayo, a utilizat ingineria genetică pentru a obține o stabilitate metabolică mai mare la persoanele care doreau să slăbească.

Strategii pentru a ține sub control acest hormon

Funcția grelinei poate fi înţeleasă ca un fel de trezire a stomacului atunci când acesta este gol, adică senzația de foame sau apetit crescut care fluctuează pe parcursul zilei.

În prezent, se știe că grelina are nu doar acest rol specific pe termen scurt, dar influențează și modul în care fluctuează greutatea corporală pe termen lung, susţin experţii citaţi de 20minutos.es.

În acest context, medicii recomandă anumite strategii simple pentru ţinerea sub control a nivelurilor acestui  hormon:

  • O odihnă suficient: ritmurile circadiene ajută la reglarea foametei la acele persoane care dorm corect (7-8 ore/noapte);
  • Mişcare şi exerciții fizice: forma fizică bună influențează pozitiv sistemul muscular, care echilibrează nivelurile de grelină;
  • Program regulat între mese și atenţie sporită la mesajele transmise de corp (discerneți între ceea ce experții numesc „foame reală” și „foamea emoțională”).

Recent Posts

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

4 minute ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

33 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

o oră ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

2 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

3 ore ago

Citeste si: