Sari la conținut

Grecii, cei mai înrăiți fumători din Europa. Ce loc „onorant” ocupă românii

Europenii sunt cei mari răi fumători din lume, iar grecii sunt cap de listă cu 40% din populație mare amatoare de țigări. In top urmeaza Bulgaria si Letonia-36 la suta, urmate de Austria-33 la suta. Romania este pe locul opt, la egalitate cu Lituania si Cipru.

Cel mai mic numar de fumatori e in Suedia-13 la suta. In aceasta tara, locuitorii obisnuiesc sa consume snus-tutun fara fum, supt sau prizat. Media europeana este de 28 la suta. Practic, mai mult de un sfert din populatia UE fumeaza. Cei mai multi-94 la suta, incep sa fumeze inainte sa implineasca 25 de ani, iar 18,5 la suta dintre tinerii de 15 ani fumeaza cel putin o data pe saptamana. In medie, statisticile arata ca fumatorii pierd 14 ani din viata, din cauza acestui obicei.

La nivel global, Europa este pe primul loc, cu 32 la suta din populatie care fumeaza. Urmeaza Pacificul de Vest, cu 28 la suta, Americile, cu 21 la suta, Mediterana de Est, cu 19 la suta, Asia de Sud-Est-18 la suta si Africa-10 la suta.

Peste 4.000 de produse chimice, din care cel putin 250 sunt daunatoare iar peste 50 cauzeaza cancer. Fumătorii s-au demonstrat insensibili la campaniile anti-fumat. Avertismentele de pe pachete ilustrând plămâni infectați de cancer nu au dus la o scădere masivă a numărului de fumători. Dar UE nu renunță. Pentru a reduce numărul alarmant al fumătorilor europeni, se pregătesc reguli noi.

O nouă propunere de directivă pentru descurajarea fumătorilor este examinată în Parlamentul European în momentul de față. Luni, a avut loc deja o audiere publică pe această temă, organizată în comisia pentru sănătate publică. Deputaţii europeni au discutat aceste chestiuni cu Tonio Borg, comisar pentru sănătate, ministrul sănătății irlandez, James Reilly și reprezentanți ai lumii afacerilor și societății civile. Propunerea include noi reguli de etichetare și marketing, extinderea categoriilor de produse și noi reguli pentru distribuirea transfrontalieră. Mai multe avertismente pe pachet și interzicerea aromelor precum mentolul sunt incluse în noua propunere de directivă privind tutunul. Surse: Parlamentul European, Comisia Europeana

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel