Sari la conținut

Gravidele vor primi vouchere de 2000 de lei de la Primăria Capitalei. Care sunt condiţiile

Primăria Capitalei vrea să acorde femeilor însărcinate, începând cu săptămâna a 10-a de sarcină, de vouchere în valoare de 2.000 de lei pentru cheltuielile cu eventualele tratamente medicamentoase şi analizele medicale necesare monitorizării sarcinii, potrivit unui proiect de pe ordinea de zi CGMB.

„Prin acest proiect femeile gravide vor beneficia, începând cu săptămâna a 10-a de sarcină, de vouchere în valoare de 2.000 de lei pentru cheltuielile cu eventuale tratamente medicamentoase şi analizele medicale necesare monitorizării şi ducerii la bun sfârşit a sarcinii”, se arată în proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de vineri, 4 mai, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Ajutorul este denumit în proiect Voucher-ul Materna Bucureşti, iar sumele necesare implementării programului de sprijin financiar vor fi asigurate prin bugetul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.

De aceste vouchere, poate beneficia orice femeie cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliul stabil în Bucureşti sau viză de reşedinţă de cel puţin 6 luni pe raza Capitalei, la data depunerii cererii, după săptămâna a 10-a de sarcină.

Voucherele au fiecare o valoare de câte 1.000 de lei, împărţite fiecare în tichete de câte 50 de lei, acordându-se de două ori: după procesarea cererii, se acordă primul voucher în valoare de 1.000 de lei, iar după intrarea în a 24-a săptămână de sarcină, se acordă al doilea voucher, la cererea femeii gravide. Este interzisă acordarea de rest în bani la vouchere.

„Fiecare gravidă beneficiază de vouchere în valoare de 2.000 lei, indiferent de numărul feţilor. În cazul sarcinilor gemelare, valoarea voucher-ului nu se dublează”, se mai arată în proiect.

Referitor la serviciile care pot fi achiziţionate cu voucherul Materna, proiectul prevede că este vorba de orice serviciu medical necesar monitorizării sarcinii, din orice clinică publică sau privată, cu care societatea emiţătoare a voucher-ului are contract, serviciul netrebuind neapărat să fie de gincologie-obstetrică, şi orice tratament medicamentos, inclusiv suplimente nutritive sau dispozitive medicale, din orice farmacie sau diferenţa dintre preţul de referinţă decontat de către CASMB şi preţul la raft. În momentul în care femeia însărcinată primeşte primul voucher, ea va primi şi lista unităţilor în care pot fi folosite acestea.

„La data demarării programului, gravidele între săptămâna 25-39 vor putea beneficia de cele două vouchere în valoare de 2.000 de lei, care vor fi acordate o singură dată, la data depunerii cererii, cu condiţia ca cererea să fie depusă în termen de 60 de zile de la data anunţării demarării programului de depunere a cererilor. După trecerea celor 60 de zile, gravidele după săptămâna 24 vor putea primi doar voucherul corespunzător acestei perioade de sarcină, respectiv un singur voucher de 1.000 de lei”, mai prevede proiectul.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel