Sari la conținut

Grăsimile trans interzise. Această schimbare va salva vieți şi va preveni crize cardiace mortale

grasimi trans
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai toxice cinci alimente.

Acizii graşi trans (nesaturaţi) sunt improprii consumului uman şi este necesar să fie interzişi în reţeaua alimentară în următorii trei ani, anunţă autorităţile americane de reglementare în domeniu, relatează BBC News online.

Administraţia pentru alimente şi medicamente (FDA) subliniază că uleiurile parţial hidrogenate (PHO), principala sursă de acizi graşi trans, nu sunt „în general recunoscute ca sigure” pentru consum.

Interzicerea lor va salva vieţi şi va preveni crize cardiace mortale, consideră FDA.

Autorităţile au solicitat furnizorilor de produse alimentare să afişeze informaţii despre grăsimile trans pe etichete încă din 2006, însă unii experţi în domeniul sănătăţii avertizează că americanii continuă să consume prea multe.

„Acţiunea FDA cu privire la această sursă majoră de grăsimi trans artificiale demonstrează angajamentul Agenţiei faţă de sănătatea cardiacă a tuturor americanilor”, a declarat comisaru interimar FDA Stephen Ostroff.

„Această acţiune urmează să conducă la o reducere a bolilor coronariene şi să prevină mii de crize cardiace mortale anual”, a subliniat el

Consumul de acizi graşi trans a început în anii ’70, când a devenit populară margarina – obţinută din uleiuri vegetale şi hidrogen, ceea ce o face solidă sau semisolidă.

Alte alimente populare şi ieftine care pot conţine grăsimi trans sunt cartofii prăjiţi, carnea prăjită şi produse congelate.

În contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le consideră „toxice”, numeroase companii acţionează deja să le elimine din alimente.

De când FDA a impus afişarea informaţiilor despre acizi graşi trans pe etichete, consumul a scăzut cu 78% în Statele Unite, estimează agenţia.

De asemenea, Marea Britanie doreşte, de mai mulţi ani, să interzică grăsimile trans.

În Danemarca, aproape toate grăsimile trans au fost interzise din 2003.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel