Sari la conținut

Grăsimile recomandate în diete. Te ajută la slăbit și conferă luminozitate pielii

alternative sănătoase
Sursa foto: arhiva doctorul zilei
alternative sănătoase și accesibile în locul fructului avocado

Grăsimile sănătoase și-au câștigat popularitatea în rândul consumatorilor și sunt recomandate atât la slăbit, cât și pentru cei care își doresc un stil de viață sănătos.

Grasimile nu trebuie si nu pot fi eliminate complet din alimentatie. O dieta sanatoase include atat grasimi saturate, cat si nesaturate. Acestea doua sunt procesate diferit in corp.

Grasimile saturate sunt mai solide si au o structura chimica mai stransa. Un consum excesiv de grasimi saturate (o cantitate prea mare sau pe termen lung) poate creste nivelul colesterolului „rau” (LDL), poate infunda arterele si poate creste riscul bolilor si evenimentelor cardiovasculare, precum infarctul si accidentul vascular cerebral.

Grasimile nesaturate favorizeaza mentinerea unui nivel normal al colesterolului „bun”, prin „mutarea” celui „rau” in ficat, pentru a fi metabolizat. Este recomandat sa consumati o cantitate mai mare de grasimi nesaturate, in special Omega-3 si Omega-6.

Produsele dietetice au mai puțină grăsime față de cele obișnuite și în completarea lor sunt ascunse foarte multe grame de zahăr și aditivi alimentari. Produsele low-fat nu sunt cea mai bună alegere, mai ales, atunci când vrei să slăbești.

Cu toate acestea, grăsimile sănătoase sunt necesare pentru organism, deoarece ajută la metabolizarea vitaminelor A, D, E și K. Aceste grăsimi se găsesc în uleiul de cocos, avocado, nuci, semințe și ulei de măsline.

Uleiul de cocos

Grăsimile din uleiul de cocos sunt trigliceride de lanț mediu care sunt deja metabolizate și sunt gata să fie folosite ca resurse de energie pentru organism. Uleiul de cocos se folosește la prepararea meniurilor, are propietăți anti-microbiale și îmbunătățește digestia.

Avocado

Este bogat în antioxidanți care detoxifiază organismul și elimină metalele grele din organism . Avocado este o sursă bogată de acid folic, vitamina E și alți nutrienți importanți.

Nucile

Conțin grăsimi sănătoase și sunt o variantă a gustărilor dintre mese. Fie că le consumăm dimineața cu iaurt greces sau în pauza de prânz nucile sunt sățioase și asigură sănătatea sistemului cardiovascular. Nucile au l-arginină un antixoidant care întărește sistemul imunitar.

Semințe

Omega 3, acizi grași, vitamina E, fibre și proteine. De asemenea conțin minerale precum – magneziu, selenium și zinc. Acești nutrienți ajută la prevenirea bolilor.

Uleiul de măsline

Este vedeta dietei mediteraneene și este consumată de către localnici, dimineața pe stomacul gol. Este folosit în salate și la gătit, reglează glicemia, hipertensiunea, luptă împotriva diabetului.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel