Din cuprinsul articolului
Grăsimile care mențin inima sănătoasă. Acizii grași omega-3 contribuie la reducerea posibilității de a dezvolta boli de inimă, conform unui studiu recent realizat în Statele Unite. Acest beneficiu a fost observat și în cazul persoanelor care manifestă deja un risc crescut în acest sens din cauza nivelurilor mari de colesterol ”rău” (LDL) din sânge.
Asociația Americană a Inimii (American Heart Association) recomandă consumul a cel puțin două porții de pește pe săptămână sau suplimentele cu acizi grași omega-3 când acest lucru nu este posibil. Cercetări anterioare au demonstrat că acizii grași omega-3 contribuie la scăderea concentrației de grăsimi din sânge, a formării de depozite de grăsimi pe artere (ateroscleroză) și a riscului de aritmie dar și la o ușoară diminuare a tensiunii arteriale.
În cadrul cercetării recente, oamenii de știință americani au examinat studii publicate anterior cu privire la doi acizi grași omega-3: EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Ei au concluzionat că prezența alimentelor bogate în aceștia, sau administrarea de suplimente cu omega-3, a dus la reducerea cu 18% a riscului de boli de inimă.
De asemenea, s-a observat scăderea cu 16% a riscului de boli de inimă în cazul persoanelor cu niveluri ridicate de trigliceride în sânge, și cu 14% în cazul pacienților cu un nivel crescut al LDL — lipoproteina cu densitate joasă, cu cel mai mare nivel de colesterol — supranumit și ”colesterol rău”.
Pentru a stabili conexiunea dintre acizii grași omega-3 și bolile de inimă, oamenii de știință au analizat informații din cadrul a 18 teste în care 93.000 de persoane au primit, în mod aleator, anumite cantități din acești compuși, dar și de la alte 17 teste în care au fost implicate 732.000 de persoane pe perioade lungi. În tot acest timp subiecții și-au menținut alimentația obișnuită.
”Dovezile acumulate din toate studiile susțin rolul benefic al EPA și DHA în cazul bolilor coronariene, iar cele mai importante efecte au fost observate printre cei care pot beneficia considerabil de pe urma EPA și DHA, cum sunt persoanele cu niveluri ridicate ale trigliceridelor și cele cu niveluri ridicate de colesterol lipoproteic cu densitate joasă”, a declarat Dominik Alexander, cel care a condus cercetarea, din cadrul EpidStat Institute.
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…