Din cuprinsul articolului
Grăsimea viscerală este un tip specific de grăsime depozitată adânc în interiorul burții. Aceasta este necesară pentru a proteja și izola organele vitale. Cu toate acestea, un exces de grăsime viscerală este legat de o serie de probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și chiar unele tipuri de cancer.
Există mai mulți factori care pot cauza acumularea de grăsime viscerală, dieta și lipsa de exerciții fizice fiind doi dintre cei mai evidenți.
Cu toate acestea, chiar și atunci când faceți modificările necesare în ceea ce privește ceea ce mâncați și cât de activi sunteți, s-ar putea să nu observați reducerea grăsimii de pe burtă pe care o doriți.
Dr. Siramona Toma, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, a explicat pentru Doctorul Zilei ce este grăsimea viscerală și cum poate fi eliminată.
„Atunci când ne analizăm silueta tindem să ne concentrăm asupra depozitelor de grăsime superficiale (cele care sunt mai aproape de piele). Acestea fac parte din grăsimea subucutanată, iar multe persoane își apreciază corpul în funcție de aspectul ei, dar ce nu știu este că mai există un altfel de grăsime, numită grăsime viscerală, care înconjoară organele interne.
Grăsimea viscerală este în strânsă legătură cu sănătatea unei persoane, indiferent de câte depozite adipoase subcutanate are. Grăsimea viscerală este un factor de risc cardiovascular (crește tensiunea arterială) și metabolic (crește rezistența la insulină și predispune la diabet zaharat, crește nivelul trigliceridelor și al colesterolului).
De exemplu, o persoană slabă cu un stil de viață dezorganizat (sedentar, alimentație săracă în nutrienți) poate avea un procent de grăsime viscerală crescut, fapt care îl predispune la probleme de sănătate. În schimb, obezitatea presupune acumularea excesivă atât de grăsime viscerală cât și subcutanată. Este normal ca în oranismul uman să existe un anumit procent de grăsime, procent care variază în funcție de individ”, explică Dr. Siramona Toma.
„Pe scurt, da. Cu toții știm că bărbații pot să își redefinească silueta mai ușor prin dietă și sport. De fapt, bărbații au un procent mai mic de grăsime corporală, lucru datorat hormonilor masculini. Pentru că grăsimea joacă un rol important în producția și reglarea hormonilor și pentru că femeile trec lunar prin schimbări hormonale o dată cu ciclul menstrual, genetic organismul lor are un conținut mai mare de in țesut adipos comparativ cu bărbații”, mai spune medicul.
Tratamentele estetice chirurgicale sau non-chirurgicale nu sunt substituentul unui stil de viață sănătos, dar ne ajută să obținem un contur corporal mai armonios atunci când grăsimea nu dispare în ciuda eforturilor și obiceiurilor sănătoase.
Abordarea grăsimii abdominale subcutanate poate fi neinvazivă (cu ajutorul aparatelor de remodelare corporală) sau invazivă (prin proceduri chirurgicale).
„Liposucția (aspirația grăsimii) este pe departe cea mai eficientă metodă de remodelare coporală, mai ales la nivelul taliei. Prin câteva incizii de doar câțiva milimetrii se pot îndepărta acele depozite de grăsime de la nivelul abdomenului și flancurilor (aripioarelor). În chirurgia estetică modernă se folosesc multiple device-uri (cu ultrasunete, laser, radiofrecvență sau vibrații) care ne ajută să îndepărtăm aceste depozite într-o manieră eficientă și sigură pentru pacient și care fac recuperarea postoperatorie mai ușoară. Trendul actual în chirurgia estetică nu se mai bazează pe lipoaspirația clasică, unde atenția se punea doar pe îndepărtarea a cât mai mult țesut adipos, ci pe reconturarea corporală prin liposculptură.
Principiul ei constă în scoaterea în evidență a formelor și liniilor de contur prin îndepărtarea grăsimii acolo unde nevoie, dar totodată folosirea grăsimii extrase la injectarea ei în zonele deficitare. Un exemplu concret este cazul doamnelor care doresc să își redefinească talia și totodata să aibă un posterior mai armonios. Cum obtinem acest lucru? Grăsimea extrasă pentru lipoaspirația abdomenului se folosește pentru injectarea la nivelul regiunii fesiere.
Tehnicile de liposculptură pot aborda întregul corp, iar printre cele mai frecvente zone unde se practică lipoaspirația se enumeră: brațele, abdomenul, coapsele, gambele și gușa (regiunea aflată sub bărbie). In ceea ce privește injectarea de grăsime proprie, aceasta este frecvent întâlnită în practica mea în cazul rejuvenării faciale (estomaprea cearcănelor și a șanțurilor nazo-labiale, mărirea buzelor, conturarea pomeților), mărirea sanilor sau a feselor și în cazul rejuvenării zonei intime”, mai spune Dr. Siramona Toma pentru Doctorul Zilei.
„Costurile unei proceduri de lipoaspirație variază în funcție de numărul zonelor tratate și în funcție de ce alte proceduri adiționale se efectuează (de exemplu, dacă se practică injectarea grăsimii extrase, dacă lipoaspirația taliei este complementară unei abdominoplastii sau dacă se se folosesc proceduri de skin thightening pentru diminuarea laxității pielii).
Eficiența unei liposucții este vizibilă imediat, chiar dacă în recuperarea postoperatorie există perioade in care apar edemul și inflamația, care estompează temporar conturul. Rezultatele unei intervenții de lipoaspirație se definitivează in decurs de 6 luni până la 1 an. Interesant este că în cazul fluctiațiilor de greutate, grăsimea nu mai are tendința să se depună în zonele lipoaspirate.
Procedurile non-invazive de topire a grăsimii necesită de cele mai multe ori ședințe repetate și multă răbdare, deorece rezultatele apar în timp, după câteva luni. Ele nu înlocuiesc lipoaspirația chirurgicală la persoanele cu depozite adipoase bine formate, ci sunt mai degrabă indicate în cazurile borderline – sau la limită, când liposucția nu inclină balanța către un beneficiu cert”.
„Voi enumera câteva idei de bază de la care putem porni în redresarea organismului:
Sursă FOTO: Instagram Dr. Siramona Toma
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…