Din cuprinsul articolului
Grăsimea viscerală, cunoscută și sub numele de grăsime abdominală sau centrală, este grăsimea care se depune în jurul organelor interne din cavitatea abdominală, cum ar fi ficatul, pancreasul și intestinele.
Această formă de grăsime este diferită de grăsimea subcutanată, care se depune sub piele. Grăsimea viscerală este mai periculoasă pentru sănătate decât grăsimea subcutanată, deoarece poate avea un impact negativ asupra funcționării organelor și a metabolismului.
Excesul de grăsime viscerală poate fi asociat cu numeroase afecțiuni și boli, cum ar fi diabetul de tip 2, boala cardiovasculară, hipertensiunea arterială și sindromul metabolic. De asemenea, este legată de creșterea riscului de apneea de somn, boala hepatică grasă și unele tipuri de cancer.
Reducerea grăsimii abdominale poate fi dificilă, dar poate fi realizată prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care include alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și gestionarea stresului. Pierderea din greutate generală poate ajuta la reducerea grăsimii abdominale, dar majoritatea experților recomanda exerciții fizice.
„Grăsimea viscerală este grăsimea care se întinde în jurul organelor, făcând-o mai dăunătoare. Cantități crescute de grăsime viscerală înseamnă creșterea riscului de rezistență la insulină și, prin urmare, riscăm să facem diabet de tip 2, boli de inimă, inflamație și multe altele”, spune Amy Goodson, autoarea The Sports Nutrition Playbook, potrivit eatthis.com.
Deci, cum reducem grăsimea viscerală?
Se pare că nu există o singură soluție. Potrivit lui Goodson, „puteți reduce acest lucru făcând mai mult sport, reducând adaosul de zaharuri și grăsimi din dietă, consumând mai multe fibre solubile (ovăz, fructe, nuci și semințe) și scăzând stresul cronic.”
Alimente și băuturi care pot contribui la apariția grăsimii viscerale
Deși nu alimentația este cauza numărul unu a grăsimii viscerale, aceasta putând fi și genetică, și nici nu există anumite produse pe care le putem elimina pentru a o ține departe, există unele băuturi care pot contribui la apariția grăsimii viscerale.
De exemplu, băuturile îndulcite cu zahăr sunt cele mai prielnice pentru apariția grăsimii viscerale.
„Băuturile îndulcite cu zahăr sunt una din cele mai proaste alegeri, deoarece acestea aduc organismului doar zahăr și calorii, fără niciun beneficiu nutrițional”, spune Goodson. Ea spune că studiile arată că persoanele care mănâncă mai mult zahăr tind să aibă mai multă grăsime viscerală.
În plus, aceste tipuri de băuturi au cantități mari de fructoză, care pot face rău organismului.
Ce putem face?
Nu există nicio băutură sau aliment care să ne poată scăpa de grăsimea viscerală, dar putem alege băuturi care au un conținut mai scăzut de zahăr.
De exemplu, ceaiul verde, o alegere sănătoasă datorită conținutului său ridicat de antioxidant, despre care se știe că ajută la reducerea grăsimilor și la stimularea metabolismului.
Renunțarea la sucurile îndulcite cu zahăr nu garanteză că vom scăpa de grăsimea viscerală, dar ne poate ajuta să gestionăm consumul total de zahăr. Și astfel putem ține sub control cantitatea de grăsime viscerală care se acumulează.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…