Din cuprinsul articolului
Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange, adica nivelul zaharului din sange. Substantele care intra in categoria zaharuri/zaharide sunt: fructoza, lactoza, galactoza, zaharoza, glucoza fiind cea mai importanta sursa de energie.
Digestia zaharului si a amidonului din alimentatie se face prin fermenti salivari, pancreatici si intestinali din a caror descompunere rezulta glucidul numit glucoza care traverseaza peretele intestinului, ajungand in sange ca glucoza necesara organismului.
Concentratia glucozei in sange – glicemia – este in mod normal 70-120 mg la 100 ml sau 70-120 mg/dl. Valorile pot varia in functie de metoda de laborator utilizata.
Cateva aspecte importante legate de variatiile valorilor glicemiei:
- Glicemia este mai ridicata in cazul seniorilor, ajungand pana la 180 mg/dl.
- Glicemia este cu 15-20% mai mica in cazul femeilor insarcinate.
- Glicemia poate sa scada sub 65 mg/dl, instalandu-se hipoglicemia.
- Glicemia poate sa creasca la valori de peste 125 mg/dl, instalandu-se hiperglicemia.
- Diabetul apare in cazul in care organismul elimina glucoza fara a o putea folosi eficient.
- Exista o legatura intre metabolismul glucidelor si al lipidelor, care trebuie bine inteleasa pentru a preveni aparitia diabetului si pentru a imbunatati sensibilitatea la insulina
Glicemie normala (adulti si copii)
Nivelul zaharului din sange se afla intr-o continua fluctuatie si se modifica pe tot parcursul zilei. In mod evident, glicemia are cel mai scazut nivel dimineata sau dupa o perioada mai lunga fara hrana. Apoi, nivelul zaharului din sange creste in timpul si dupa mese, pe masura ce organismul digera alimentele.
Glicemia poate creste din mai multe motive. Printre factorii declansatori se numara:
- o masa copioasa
- alte afectiuni
- lipsa activitatii fizice
- stresul
- neadministrarea medicamentelor pentru diabet
Glicemie normala – adulti
Pentru adultii sanatosi, glicemia este cuprinsa in intervalul 74-106 mg/dl, dimineata, inainte de masa.
Glicemie normala – copii sub 6 ani
In cazul copiilor mai mici de 6 ani, o glicemie normala variaza intre 60 si 100 mg/dl.
Glicemie normala – copii 6-12 ani
Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani, o glicemie normala inainte de masa, dimineata, este de 60-100 mg/dl.
Glicemie normala – copii 13-17 ani
De asemenea, copiii cu varsta cuprinsa intre 13 si 17 ani au o glicemie normala de 60-100 mg/dl dimineata, inainte de masa, si de cel mult 180 mg/dl in timpul zilei.
Glicemie mare (hiperglicemie)
O anumita cantitate de zahar din sange este produsa de ficat si muschi, insa cea mai mare parte provine din alimentele si bauturile care contin carbohidrati. Organismul elibereaza insulina pentru a mentine nivelul zaharului din sange la o valoare optima. Insulina este un hormon care le transmite celulelor corpului sa preia glucoza si sa o depoziteze.
In cazul in care organismul, prin intermediul pancreasului, nu produce suficienta insulina sau daca insulina nu functioneaza corect, nivelul glicemiei creste, cauzand hiperglicemie. O glicemie marita poate provoca probleme de sanatate.
Glicemie mica (hipoglicemie)
Glicemia scazuta, cunoscuta si sub denumirea de hipoglicemie, poate reprezenta o problema periculoasa de sanatate. Scaderea nivelului de zahar din sange poate aparea la persoanele diabetice care iau medicamente care cresc nivelul de insulina in organism.
Glicemia poate scadea daca aceste persoane iau prea multe medicamente, sar peste anumite mese, mananca mai putin decat de obicei sau fac exercitii fizice mai intense decat in mod normal.
Sfaturi utile pentru a tine glicemia sub control
In majoritatea cazurilor, persoanele care sufera de diabet trebuie sa isi verifice zilnic nivelul zaharului din sange cu ajutorul unui glucometru. Acest dispozitiv ia o picatura de sange, printr-o intepatura in deget, si afiseaza nivelul glicemiei in doar cateva secunde.
Pentru a-si gestiona situatia, persoanele cu diabet de tip 1 vor fi nevoite sa-si administreze insulina, de obicei de cateva ori pe zi, in functie de recomandarile medicului.
In schimb, persoanele cu diabet de tip 2 sau diabet gestational ar putea fi nevoite sa isi schimbe alimentatia si sa faca mai multa miscare fizica. In plus, este posibil sa fie nevoie sa ia medicamente pe cale orala sau sa-si administreze insulina.